Министър Терзиева критикува строителството на магистрала Люлин
Министър Терзиева критикува строителството на магистрала Люлин / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Министър Терзиева критикува строителството на магистрала Люлин
66987
Министър Терзиева критикува строителството на магистрала Люлин
  • Министър Терзиева критикува строителството на магистрала Люлин

Скъпата и едва 19-километрова магистрала „Люлин", строена от няколко правителства, се разпада. Това призна министърът на регионалното развитие и благоустройството Десислава Терзиева по време на своя отчет за първите 100 дни управление на кабинета. Терзиева разкри, че пътните тунели по магистралата са изградени некачествено и неправилно от инженерна гледна точка. Новият екип в регионалното министерстово е открил и завишени цени при строителството на трасето между София и Перник.

Регионалният министър Десислава Терзиева обясни, че пътните тунели на автомагистрала "Люлин" се рушат, защото са изпълнени неправилно от инженерна гледна точка. „Пътните тунели по магистрала "Люлин". След изграждането на тунелните тръби е изпълнен обратен насип върху конструкциите. И какво се получава? При завършването на основните строителни заповеди е взето решение за облицоване на стените на тунелите. Това означава, че е изпълнено абсолютно некачествено и инженерно неправилно", каза Терзиева.

Шефът на пътната агенция инж. Стефан Чайков сравни тази работа по тунелите на „Люлин" с лепенето на гипсокартон. „Представете си как си правите облицовка от гипсокартон у дома. Горе-долу подобна конструкция е приета за тръба, в която се движат тежкотоварни автомобили с 80 км./ч. В резултат на въздушните потоци, които се образуват, тази конструкция започва да се разрушава, защото тя е хваната с болтчета и попнитове. Но е факт, че само за два от тунелите, където тези дефекти са се проявили, съм разпоредил и очакваме да бъдат около 260 000 лева разходите, за да се подмени с адекватна конструкция и облицовка това, което е правено", каза Чайков.

Проблеми са открити не само на автомагистрала „Люлин". Терзиева отчете, че при проверката на пътищата са открити дефекти при 80% от тях. До 14 дни трябва да има окончателен доклад от АПИ за резултатите от проверките. Освен дефектните пътища, министър Терзиев отчете и започналата реформа във ВиК сектора, както и ремонтът и строителството на автомагистрала и пътища.