Министър Греков за фонд „Земеделие: Не искам на всяка цена оставки, а работата да върви
Министър Греков за фонд „Земеделие: Не искам на всяка цена оставки, а работата да върви / снимка: БГНЕС, архив

Земеделският министър Димитър Греков каза, че не настоява ръководството на Държавен фонд "Земеделие" да подаде оставка на всяка цена. За него е важно обаче фонда да работи и земеделските производители да получават парите си. Греков отрече да е оказвал натиск върху фонда заради личен интерес и приближени фирми. Подробности от Вили Янкова.

Димитър Греков уточни, че не е оказвал натиск върху ръководството на Държавен фонд "Земеделие" заради своя фирма, а многократно е отправял запитвания до фонда за много фирми, които не са получили отговор на своите въпроси: „Не съм осъществил натиск, на никой не съм казал да извърши противозаконни действия. Нямам нито аз, нито членовете на семейството ми лична фирма. Участвал съм във фирма до 6 юни 2013 година. „Натискът" или обажданията са да попитаме за нещо защо не е подписано. За всички фирми, които са идвали хора, и в момента, защото непрекъснато идват, съм молил за среща с Фонда, защото те отговарят за тези въпроси".

Греков уточни, че от два месеца контактите с фонда са изчерпани, а липсата на комуникация възпрепятства изплащането на парите на земеделските производители. Той допълни, че не иска оставки на всяка цена: „Искам те да си свършат работата. Нищо лично нямам към тях. Не съм решил категорично за махането на един или друг човек. Не сме стигнали до освобождаване. Търсим възможности за съвместна работа. Не искам на всяка цена оставки, искам работата да върви".

Министърът на земеделието изрази надежда на утрешното заседание на Управителния съвет на Държавен фонд "Земеделие" да бъдат решение проблемите с парите на земеделските производители.