Министър Владислав Горанов
Министър Владислав Горанов / БГНЕС
Министърът на финансите Владислав Горанов е категоричен, че няма да допусне различни ставки по ДДС. Преди дни БСП предложи да се въведе 5 процента ДДС върху цената на хляба заради резкия скок на цената на природния газ, което има пряко отражение върху стойността на насъщния.

Хлябът поскъпва

Евростат: Българинът харчи най-много средства за храна
 
Министър Горанов подчерта, че в коалиционното споразумение с обединени патриоти е записано, че няма да има промяна на данъците.

ВМРО предлага лимит в печалбата на търговците за основните хранителни продукти
 
„Диференцирането на ДДС за една или друга стока отваря безкраен дебат за диференциране на ДДС. Ако крайният ефект ще е намаляване на цените на определени стоки, има ясна гаранция, че това няма да се случи или ефектът ще бъде изключително краткотраен, в резултат на което вероятно маржовете на печалби на търговци и производители ще се разширят до приемливите за пазара ценови равнища, след което крайният резултат ще бъде само объркване на данъчната система на държавата и загуби за бюджета“, каза Горанов.

Министър Петков: Отпадането на тавана на пенсиите е възможно, но дали е справедливо
 
В отговор на журналистически въпрос финансовият министър изрази позицията, че първо трябва да се преодолеят несъвършенствата в пенсионната система, преди да отпадне таванът на пенсиите изцяло.
 
 Темата ще бъде обсъждана на заседание на парламентарната социална комисия утре.