/ ThinkStock/Getty Images
Седмица след като министърът на земеделието Румен Порожанов започна разговор с големите търговски вериги за продажба на хляба без печалба, от ВМРО поискаха да се намали печалбата на хипермаркетите за основните хранителни продукти в потребителската кошница. От партията искат да се въведе фиксирана ставка на печалба както на производителите, така и на търговците. Икономистът Владимир Каролев определи пред Дарик тази идея като „див популизъм“. Според депутати от ВМРО това не е вмешателство на държавата в пазарната икономика.

Хлябът поскъпва
 
От ВМРО започват серия от срещи с бизнеса, за да обсъдят вариантите за фиксирани ставки за печалба, обясни депутатът Искрен Веселинов:
 
„Има доста екзотични идеи. Това, което ние предлагаме, е съществувало до преди няколко години в Закона за защита на потребителите и това е някакъв особен начин и особени правила, които да има при такива ситуации за определяне на цените на стоките, които са от първа необходимост. Една подобна регулация на нас ни се струва логична, още повече че производителят и търговецът, говорим за големите вериги, далеч не са в равностойно положение. Подобно несправедливо разпределение на печалбата един път повишава цените, втори път ощетява производителите. Пазарната икономика не е някаква стихийна фикция, във всеки случай пазарът подлежи на различни регулации. Това е факт в много сфери“, каза Веселинов.

Пред Дарик икономистът Владимир Каролев разкритикува остро тази идея:

„Това е икономическо безумие и див популизъм. Аз като не ям месо на мен каква ми е социалната кошница? Аз искам за рибата да има социална цена. Това са пълни глупости. Това е и вредно от икономическа гледна точка“, каза Каролев.

Властта се опитва да убеди търговските вериги да продават хляб без печалба
 
От ВМРО все още проучват има ли сред страните членки на ЕС подобна практика за фиксирана надценка на основните хранителни стоки.