МФ ще подкрепя публично-частни партньорства, ако са целесъобразни
МФ ще подкрепя публично-частни партньорства, ако са целесъобразни / netinfo
Министерството на финансите ще бъде активна страна при прилагането на публично-частното партньорство за реализацията на инвестиционни проекти, когато анализите докажат целесъобразността от използването на тази алтернатива. Това каза министърът на финансите Пламен Орешарски при откриването на семинар, организиран съвместно с посолството на Великобритания у нас, на тема "Подобряване на обществените услуги чрез публично-частното партньорство. Опитът на Великобритания".

По думите на Орешарски министерството е готово да подкрепи всяка една форма на оптимизиране на разходите в публични сектор и за повишаване на качеството на услугите, предоставяни на гражданите. Той отбеляза, че прилагането на публично-частното партньорство при реализацията на инвестиционни проекти изисква промяна в начина на мислене не само на администрацията, но и на бизнеса, а рисковете по даден проект при тази форма се разпределят между публичния и частния сектор. Това изисква и от двете страни да осъзнаят и да приемат, че както успехите, така и провалите са общи, отбеляза Орешарски.

Недостигът на бюджетни средства и желанието на централните и на местните власти за по-бързо, качествено и евтино предоставяне на услуги води до все по-честото използване на схемите за публично-частно партньорство. Чрез намесата на частния сектор се постига по-бързо желаното развитие за инфраструктурата и предоставянето на по-качествени услуги. Посланикът на Великобритания у нас Джереми Хил отбеляза, че в неговата страна правителството използва изключително активно публично-частните партньорства. За последните години те са около 150 за над 80 милиарда евро и се очаква през следващите пет години да възникнат още 200 проекти от този вид.

Според Боряна Пенчева - директор на дирекция "Усвояване на средствата от ЕС" в Министерството на финансите, приоритетните области за публично-частно партньорство ще бъде инфраструктурата, транспорта и околната среда.