Магнитните детски играчки вече с предупредителна опаковка
Магнитните детски играчки вече с предупредителна опаковка / снимка: Sofia Photo Agency
Магнитните детски играчки ще бъдат продавани само с поставено върху опаковката специално предупреждение за рисковете, които те крият за здравето и безопасността на децата до 14 години. Това регламентира наредбата за безопасност на магнитните детски играчки, която беше приета на днешното заседание на правителството.

Производителите и търговците на магнитни детски играчки са задължени да поставят обозначението, преди да пуснат стоката на пазара. С наредбата се въвеждат разпоредбите на Европейската комисия, според които държавите членки трябва да гарантират, че магнитните играчки имат предупреждения за рисковете за децата.

Задължителното предупреждение, което трябва да съдържа всяка играчка с магнит е: „Внимание! Тази детска играчка съдържа магнити или магнитни части. Прилепването на магнити един към друг или към метален предмет в човешкото тяло може да причини сериозно нараняване или нараняване с фатални последици. Незабавно потърсете медицинска помощ при поглъщане или вдишване на магнити".

За търговците, които не спазват изискванията, са предвидени санкции на стойност между 3000 и 15 000 лева.