„Кремиковци” затваря след октомври, ако не спазва екозаконите?
„Кремиковци” затваря след октомври, ако не спазва екозаконите? / снимка: Sofia Photo Agency
До края на октомври ръководството на ”Кремиковци” има срок да изпълни предписанията, издадени от МОСВ във връзка с издаване на комплексно екологично разрешително. Това съобщи министър Джевдет Чакъров в разградското село Мъдрево, където направи първа копка на пречиствателна станция. Той не отговори категорично дали, ако не бъдат спазени екозаконите, предприятието ще бъде затворено, но коментира, че заради броя работни места и значението на фирмата за българската икономика, не бива двумилионен град да бъде много сериозно замърсяван.

Проблемът с боклука на София може да бъде решен чрез прилагане на публично-частно партньорство, коментира Чакъров. Ако заводът за преработка на отпадъците бъде построен по този способ, министерството се ангажира с изграждане на екологична инфраструктура в регионите, където тя липсва, увери министърът. Става въпрос за канализационна мрежа и подмяна на водопроводите в кварталите: „Горубляне”, „Овча купел”, „Горна баня”, „Симеоново”, „Бояна” и „Драгалевци”.

Заводът е включен в индикативния списък на оперативна програма „Околна среда”, припомни министърът на екологията. До дни ведомството очаква да получи решение за реализация на програмата, готови са вече 37 проекта в секторите “води” и “отпадъци” за общо 250 000 000 евро. Реалният им старт ще е в на началото на 2008 г., след конкурси по Закона за обществените поръчки.

В края на октомври експерти ще извършат проверка на “Кремиковци” във връзка с издаването на комплексно екоразрешително, съобщи още Чакъров. Веднъж е получен отказ да издаване на документа, сега ще се проверява дали са спазени предписанията на министерството.

Джедвет Чакъров каза също, че министерството работи по актуализация на програмата за реализация на пречиствателните станции по Черноморието. В градовете над 60 000 жители ще бъдат инсталирани съоръжения за обработване на утайките, възможно е по-късно да се пристъпи и към изгаряне, а не депониране на отпадъците, обясни министърът. С изграждане на пречиствателни станции по цялото Черноморие помагаме и за развитието на туризма, допълни Чакъров.