Кредитирането ще продължи да се развива динамично
Кредитирането ще продължи да се развива динамично / netinfo

Кредитирането в България през следващите три години ще продължи да се развива все така динамично. До края на 2009 г. средният ръст на заемите за бизнеса и гражданите ще надхвърли 23 процента. Това сочат прогнозите на „УниКредит Груп” за развитието на банковия сектор в страната. Делът на необслужваните кредити в страната към края на тригодишния период ще се увеличи с малко над 1 процент и ще достигне 4,2 на сто.

Според финансовата институция причината за очаквания ръст на лошите кредити е навлизането на банките в пазарни сегменти на малки фирми и граждани с по-ниски доходи, обясни Кристофор Павлов, главен икономист в „УниКредит Булбанк”.

Към края на миналата година средната задлъжнялост на българските домакинства е изпреварила нивото в Централна и Източна Европа. Според експертите търсенето на ипотечни кредити в България ще остане силно и през следващите години, тъй като покупката на имот е предпочитана форма на спестяване.

Отпускането на такива кредити не крие сериозен риск, тъй като съпоставката между размера на най-големите кредити в страната, средствата за тяхното обслужване и доходите на 20-те процента най-високоплатени домакинства в страната, показва че погасяването на заемите не е непосилно, допълни Павлов.

Около 180 хиляди са кредитите над 10 000 лева, като средната им стойност е 34 467 лева. Средномесечният размер на сумата по обслужване на такъв кредит е 400 лева, а по данни на националната статистика около 550 хиляди български семейства разполагат с месечен доход над 1369 лева, аргументират се от финансовата институция.

През следващите години освен към потребителско кредитиране банките ще се насочват и към подценявани до този момент отрасли на икономиката, обясни Кристофор Павлов. Сега най-често се финансират търговията, хранително-вкусовата промишленост, енергетиката, туризмът и строителството. Финансовите потоци обаче ще се пренасочват към машиностроенето, електрониката и високите технологии.