Корея се интересува от киселото ни мляко и вината
Корея се интересува от киселото ни мляко и вината / снимка: БГНЕС

В Корея има огромен интерес към българското кисело мляко и качествените ни вина. Страната ни трябва да се отвори и към корейските туристи, за които страната ни е интересна - това са два от акцентите на днешните разговори на президента Росен Плевнелиев в корейската столица.

„В областта на земеделието и производството на храни има огромен интерес към българското кисело мляко. Трябва да вземем нещата в ръцете си и да направим нещото, защото тук имаме огромен пазар, който не се използва по най-добрия начин. Затова „Ел Би Булгарикум" ще трябва да се замислят какво и как да предприемат, защото ние тук сме име и хората искат да купуват. Българските вина също се търсят много, а не сме добре представени. Можем да бъдем много по-ефективни. Днес от министри, през президента до много други представители на институции и бизнеса разпитваха за качествените български вина, които знаят колко са хубави, но ги няма", каза президентът.

В областта на туризма той заяви, че страната ни ще участва в следващи изложения.

„Ще помоля министъра на туризма лично да помисли и да направим специален пакет за туристически услуги за Корея. Хърватска е изключително успешна. Броят на туристите от Южна Корея в Хърватска се е увеличил по седем само през последната година. Цифрите, които ние имаме, са незодоволителни, а южнокорейците обичат България, тя им е интересна и трябва да се замислим как да ги привлечем", допълни той.

В областта на военното сътрудничество Плевнелиев обясни, че компанията KIA има интерес да произвежда бронирани автомобили, затова и военният министър е там.

България е отправила покана към Корея, за участие във високотехнологични български проекти - реверсивни връзки, тунели на българските магистрали и ж.п. линии - корейските строителни компании са световен лидер в тази сфера. С подписаната от двамата президенти декларация сътрудничеството ни минава в нов етап- всестранно и ориентирано към бъдещето, добави още Плевнелиев.