Комисия заседава по скандала за продадените дюни край Несебър
Комисия заседава по скандала за продадените дюни край Несебър / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Междуведомствена комисия ще заседава днес по скандала с продадените дюни край Несебър, съобщиха от Министерството на земеделието и храните. Участие в комисията ще вземат земеделският министър Мирослав Найденов и представители на Министерството на регионалното развитие и благоустройството. В срещата ще вземе участие и председателят на Управителния съвет на природозащитна федерация „Зелени Балкани” Тома Белев.

В началото на седмицата Белев алармира в социалната мрежа Facebook, че багери заравняват защитени дюни в местността Кокала, близо до Несебър. Теренът е част от дюните в защитена зона Ахелой - Равда - Несебър от мрежата Натура 2000.

Според Белев държавата е загубила най-малко 3,5 млн. лв. от неизгодна сделка на Министерството на земеделието и храните в края на годината. Става въпрос за сделка за 29 дка пясъчни дюни край Несебър, които са продадени на цена под данъчна оценка от земеделското министерство. Само за ден теренът е продаден на цена близо шест пъти по-висока от първоначалната.

Към момента от ДНСК са разпоредили спиране на всякакви строителни дейности в обекта край Несебър.