КЕВР ще проверява лицензионните задължения и финансите на Овергаз
КЕВР ще проверява лицензионните задължения и финансите на Овергаз / снимка: БГНЕС, архив

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) започва проверка на лиценза и финансите на "Овергаз". Това стана ясно от прессъобщение на Комисията за енергийно и водно регулиране.

"Овергаз" плаща за доставения газ от "Булгаргаз" още на 7 януари

От енергийния регулатор съобщиха, че по искане на КЕВР на 4 и 5 януари са изслушани представители на ръководствата на "Булгаргаз" и "Овергаз". На проведените срещи КЕВР е оценила високо положените усилия от страна на БЕХ, "Булгаргаз", "Булгартрансгаз" и "Овергаз Мрежи" за разрешаване на възникналия проблем, допълват от КЕВР.

Със заповед на председателя на енергийния регулатор Иван Иванов, комисията започва извънредна проверка на изпълнението на лицензионните задължения и финансовото състояние на "Овергаз Мрежи" АД.

В съобщението пише още, че в случай на възникнала необходимост, Комисията има готовност да изпълни функциите си съгласно действащото законодателство, в рамките на своята компетентност. Сред правомощията на КЕВР е отнемане на лицензи.

Позицията на "Овергаз" е, че е нормално да бъде извършена проверка от КЕВР, защото това е работата на Комисията. От частната компания допълват, че ще окажат необходимото съдействие.