Калфин: Актуализация, но с ясен знак, че не тръгваме към развързване на разходите
Калфин: Актуализация, но с ясен знак, че не тръгваме към развързване на разходите / снимка: БГНЕС, aрхив
Калфин: Актуализация, но с ясен знак, че не тръгваме към развързване на разходите
65218
Калфин: Актуализация, но с ясен знак, че не тръгваме към развързване на разходите
  • Калфин: Актуализация, но с ясен знак, че не тръгваме към развързване на разходите

Няма проблем в предвижданата актуализация на тазгодишния бюджет на страната, но правителството трябва да направи това убедително, показвайки, че България не тръгва по пътя на развързването на разходите. Това коментира в интервю за Дарик евродепутатът Ивайло Калфин. Той посочи, че планираният дефицит трябва да бъде увеличен с малко, като трябва да е ясно за какво точно се прави подобна стъпка.

Според Калфин ако се натрупат данните, че приходите ще бъдат много по-малко от заложените, че са били похарчени преди изборите около 400 млн. лв. извънредно, както и че държавата трябва да нормализира връщането на ДДС на бизнеса, заради което Брюксел започва наказателна процедура срещу страната, и към това се включат и социалните мерки, предприети от правителството, е очевидно, че тази комбинация от фактори води до необходимост от промяна в бюджета.

Евродепутатът смята, че няма проблем да се увеличи с малко дефицитът, но това увеличение трябва да е малко, да е ясно за какво се прави и как ще се компенсира с бъдещи приходи. Това ще се следи много и от европейските институции, увери Калфин. Той припомни, че вече има процедура, по която фискалната политика на всяка страна членка строго се следи.

„Не мисля, че самата промяна е лоша. Понеже съм работил с Орешарски, имам пълно доверие в начина, по който той управлява бюджета. Той е изключително предпазлив, консервативен, бих казал", коментира представителят ни в ЕП. Той е категоричен, че трябва да е убедително, че страната ни не тръгва по пътя на развързване на разходите.

„Даването на малко въздух в икономиката е необходимо за целия бизнес и гражданите, за да може действително да поеме въздух и производителят, и потреблението в страната, стига този процес да е под контрол", каза Калфин.

По думите му по-голямата беда би било, ако не се промени бюджетът, а действително приходите са по-малко, а държавата все пак трябва да се разплати и с бизнеса, трябва да плати и текущите задължения.