Китайското правителство представи пакет от 33 мерки, обхващащи фискалната, финансовата, инвестиционната и индустриалната политика на страната, за да съживи икономиката, пострадала от ефектите от пандемията, съобщи Ройтерс. Властите в Пекин също така заявиха, че ще проверяват как регионалните власти прилагат новите мерки в провинциите.

Пакетът от стимули, който беше маркиран от Държавния съвет на Китай на рутинно заседание през миналата седмица, подчертава промяната на политиката на Пекин към стимулиране на икономическия растеж, след като драконовските мерки за контрол на разпространението на коронавирус в страната засегнаха икономиката и застрашават целта за увеличение на брутния вътрешен продукт с 5,5 на сто през настоящата година.

Блинкен: Китай e най-сериозното дългосрочно предизвикателство за световния ред

За да съживи инвестициите и потреблението, Китай ще насърчава здравословното развитие на така наречените платформените компании (големи компании, създаващи основополагаща технология, върху която се раждат и изграждат други компании - бел. р.), които се очаква да играят роля за стабилизиране на работните места, предвиждат мерките.

Също така платформените компании ще се насърчават да осъществяват пробиви в области, като облачните изчисления, изкуственият интелект и блокчейн технологиите.

Китай към ЕС: Ще вървим по собствен път спрямо Украйна

Китай също така ще разшири частните инвестиции, ще ускори изграждането на инфраструктура и ще стимулира покупките на автомобили и домакински уреди, за да стабилизира инвестициите.

По отношение на монетарните и финансовите политики, Пекин ще повиши ефективността на финансирането чрез капиталовите пазари, като подкрепя местни бизнеси в публичното им предлагане на борсата в Хонконг, както и ще насърчава офшорни листвания от квалифицирани платформени компании.

Мерките включват и политики за гарантиране на енергийна и продоволствена сигурност и стабилизиране на веригите за доставки, посочват от Държавния съвет на Китай.
БТА