Кабинетът „Орешарски одобри актуализацията на Бюджет 2013
Кабинетът „Орешарски одобри актуализацията на Бюджет 2013 / снимка: БГНЕС
Чобанов за фискалния резерв
65557
Чобанов за фискалния резерв
Чобанов за партийните субсидии
Кабинетът „Орешарски" одобри актуализацията на Бюджет 2013
  • Чобанов за фискалния резерв
  • Чобанов за партийните субсидии
  • Кабинетът „Орешарски" одобри актуализацията на Бюджет 2013

Фискалният резерв ще падне под 4,5 млрд. лева през август, когато страната ни трябва да погаси дълга на Симеон Дянков. Това стана ясно, след като правителството одобри актуализацията на Бюджет 2013 г. Падежът на февруарските облигации изтича през август. В актуализацията на бюджета е предвидено поемането на нов външен дълг за 1 млрд. лева и увеличаване на дефицита до 2% от брутния вътрешен продукт. Чобанов бе категоричен, че с поемането на новия дълг няма да се увеличи максимално разрешената задлъжнялост на страната ни от 14,6 млрд. лева, заложена и в сегашния вариант на бюджета.

Засега пари за коледни надбавки на пенсионерите не са предвидени в бюджета. Евентуалното увеличение на минималната работна заплата от 1 октомври също не е отразено в актуализацията.

Новопоетият външен дълг няма да бъде изхарчен изцяло за плащания, свързани с актуализацията на бюджета, обясни финансовият министър Петър Чобанов. Част от парите ще бъдат запазени като буфер.

„За държава с относително нисък дял на дълга от БВП като България - един от най-ниските в Европа, това, което гледах, е нивото на фискалния резерв, тоест този буфер, който може да посрещне непредвидени обстоятелства", каза финансист номер едно. До края на февруари 2013 година нивото на фискалния резерв беше сведено до около 4 млрд. лв. при получени в началото (на мандата на ГЕРБ) 8 млрд. лева, напомни той. По думите му трябва да се мисли не само през тази година, но и през следващата колко е онова адекватно ниво на фискалния резерв, което позволява нормално да се управлява ликвидността.

Кабинетът Орешарски" одобри актуализацията на Бюджет 2013
netinfo

Чобанов аргументира нуждата от ревизия на бюджета с политиката на коректност към бизнеса, която правителството иска да спазва, както и от нуждата от някои социални плащания. Той допълни, че в настоящия закон има недобре планирани приходи и разходи, а и правителството на ГЕРБ е правило небюджетирани разходи. По отношение на партийните субсидии той обясни, че от там до момента са реализирани известни икономии в бюджета поради факта, че по-малко хора са гласували на последните избори. По думите му икономиката възлиза на няколко милиона. „Разбира се, мога да се съглася, че с оглед на бюджетната ситуация сигурно може да се направи и допълнителна стъпка, но това е в правомощията на парламента", каза Чобанов.

Финансовият министър отклони въпроса за евентуалното вето на актуализацията, тъй като в такъв случай законът ще бъде върнат към парламента.

 

Какво още каза Петър Чобанов за актуализацията на бюджета можете да чуете в radio.dariknews.bg