Издръжката ни за живот със 17% повече през 2008-ма
Издръжката ни за живот със 17% повече през 2008-ма / снимка: Sofia Photo Agency

Средно със 17 процента по-скъпа ще бъде издръжката на живот на българина през тази година, прогнозират от КНСБ, като се позовават на прогнозна средногодишна инфлация от около 12 процента или двойно по-голяма от заложената в държавния бюджет. В проект на декларация, която ще бъде приета до няколко дни и изпратена на управляващите, синдикатите настояват за спешни мерки, които да гарантират реален ръст на работните заплати в бюджетния и частния сектор.

Освен юлското увеличение на бюджетните заплати, което ще направи средната им стойност 601 лева, синдикатите настояват за извънредно увеличение с не по-малко от 10 процента от 1 и октомври. Целта е ясна - да постигнем реален ръст на доходите, каквато и да е инфлацията, обясни вицепрезидентът на КНСБ Пламен Димитров.

Друга мярка според лидера на КНСБ д-р Желязко Христов е обвързване на минималната работна заплата с линията на бедността чрез коефициент, което да я направи 260 лева от 2009 година. А също и увеличение на минималния гарантиран доход от 1-ви юли, при сегашна стойност 55 лева. Той да се установи на 50 процента от официалната линия на бедността, да бъде равен на 83 лв, каза д-р Христов.

КНСБ ще отстоява и нескрепения все още в споразумение годишен препоръчителен индекс за увеличение на заплатите, който би трябвало да бъде средно 12.7 процента. Синдикатите искат също актуализация на единните разходни стандарти, така че да се компенсира ръстът на горивата и хранителните продукти.