Искат до произвеждат ток от боклука в Цалапица
Искат до произвеждат ток от боклука в Цалапица / netinfo

Организираното обезвреждане на вредните газове, отделяни от отпадъците на сметището в Цалапица и евентуалната им преработка в електроенергия ще доведе до печалба за община Пловдив. Това заяви заместник-кметът по стопанска политика Георги Григоров, който постави началото на дискусия за осъществяването на холандски проект за утилизация на сметищния газ в депото за твърди битови отпадъци в Цалапица.

Григоров припомни, че стартът му е даден още през 2006 година и според направените предварителни проучвания инвестицията ще бъде около 1 милион евро. Разходите по построяване на съоръжението ще бъдат поети изцяло от холандската фирма ЕК - ЕЪР, като печалбата ще бъде разпределение в съответствие с предложението, съответно 70 процента за фирмата и 30 на сто за общината.

Георги Григоров уточни, че с генерираната от проекта печалба общината чувствително ще бъде облекчена финансово при задължителното затваряне на депото след време, за което също ще са нужни пари. За да стартира проектът обаче, на принципа на публично-частното партньорство трябва да бъде създадено смесено дружество между общината и фирмата и то да бъде утвърдено от пловдивския Общински съвет, заяви още зам.-кметът по социална политика.