Икономисти не виждат аргументи за актуализация на бюджета
Икономисти не виждат аргументи за актуализация на бюджета / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Няма основания за актуализация на бюджета. Около това мнение се обединиха икономисти в предаването „Кой говори" по Дарик.

Единствената ясна причина, която Калоян Стайков от Института за пазарна икономика е видял, е, че по този начин се дава възможност кабинетът да изпълни част от предизборната си програма. „Тоест това правителство иска допълнителни средства, за да може да изпълни част от обещанията", коментира той. Според него това е необосновано желание просто да се харчи повече, независимо от последствията. По думите му не е проблем тези ангажименти да бъдат изпълнени, като се преструктурират разходите.

Първото обяснение, дадено от кабинета, бе за дупка в приходите, като се говореше за милиарди, припомни Георги Ангелов от „Отворено общество". Вписаната сума в промяната на бюджета, внесена в парламента, обаче, е 207 млн. лева, което 0,6 на сто от бюджета. Подобни дупки в бюджета има всяка година. Това е толкова малко, че не може да обоснове актуализация, категоричен е икономистът. „Първоначално обявената дупка от милиарди се стопи до 200 млн., тоест още малко и ще изчезна. Заедно с нея се стопи и оправданието", каза той. Освен това се оказва, - посочи той, - че ще имаме извънредни приходи в бюджета от дивиденти от държавните компании, от спечелено арбитражно дело, от което ще влязат 100-200 млн. лв.

Тегленият заем в началото на годината за плащанията на земеделците на единица площ в размер на 800 млн. лв. бе по-скоро ликвиден проблем, обясни Калоян Стайков. Кабинетът „Борисов" взе парите със заем, а след това Брюксел ни ги върна по-късно. Той допълни, че трябва да се плати лихвата по заема, която по думите му възлиза на 4 млн. лв.

По отношение на мотива, че бюджетът на Симеон Данков не е бил добре планиран и прогнозираният ръст на БВП от 1,9 на сто няма да бъде постигнат, Ангелов посочи, че и миналата година икономиката ни е нараснала много по-малко от планираното, но не се е раздул дефицитът, който дори е бил твърде нисък. През 2010 година имаше актуализация на бюджета и тогава ефектът беше негативен, като това беше най-лошата година и за пазара на труда, и за икономическото развитие, коментира той. По думите му да се повтаря втори път една грешка, без да си вземем поука, не е адекватно.

По отношение на другата причина - за разплащане с бизнеса, Ангелов изтъкна, че в посочените мотиви към законопроекта за промяна на бюджета е записано, че държавата ще се разплати за горивото на МВР и ще бъде платена доставка на лекарства към Министерството на отбраната. По думите на икономиста след три месеца тези ведомства ще натрупат нови задължения. „МВР и МО са министерствата с най-големи бюджети, единствените с над милиард. Но бюджетите на тези ведомства не се управляват добре и те постоянно трупат просрочени задължения, каза Ангелов.

Това, което се прави с актуализацията е, че се увеличава перото, наречено резерв, изтъкна още той, като допълни, че не се посочва за какво ще бъдат използвани тези пари. Увеличението на резерва дава възможност на правителството да го харчи за каквото си поиска. Това е много голяма неяснота, каза Ангелов. По думите на икономиста дори няма предвидени средства за новото министерство на инвестиционното проектиране. В текст от преходните и заключителни разпоредби е записано - да се даде бюджет на това министерство с постановление на Министерския съвет, посочи той.

По отношение на заема от милиард, който правителството смята за вземе, Иван Нейков от Балканския институт за социална политика видя обяснението, че правителството, което е под натиск, иска да подобрява живота на хората, но не чрез реформи и непопулярни мерки, с които да намалява харчовете, а като намери едни пари и „къде който изреве повече да му даде пари да миряса". По думите му това може да изглежда като наивно обяснение, но и то трябва да бъде сложено в „кацата" при другите.

Друг проблем, който Нейков очерта, е въпросът дали има коректно политическо решение и поведение от страна на управляващите по отношение на предвижданата актуализация. Според него е нормално, ако едно правителство, след като е на власт, реши да промени бюджета, стига да го обясни с политиките, които ще провежда и за чието изпълнение той е инструмент. На практика сега не се казва „с тази промяна ще постигнем тези цели", каза той. „Отново се действа „ала „Пеевски" - набързо, без да обясняваме", коментира той и определи това като тревожно.

Целия разговор за актуализацията на бюджета можете да чуета в radio.dariknews.bg