И БСП поиска оттегляне от ACTA
И БСП поиска оттегляне от ACTA / снимка: Sofia Photo Agency, архив
И БСП поиска оттегляне от ACTA
49665
И БСП поиска оттегляне от ACTA
  • И БСП поиска оттегляне от ACTA

БСП поиска правителството да оттегли подписа под споразумението ACTA. Социалистите обясниха, че споразумението е некадърно написано и обслужва едри корпоративни интереси и засилва полицейщината. От БСП допълниха, че се нарушава правото на информация и няма как да се отделят позитивите неща в споразумението от полицейщината.

„Министър Трайков няма право да подписва договори със симпатично мастило. Ако той тази сутрин се е пошегувал, можем да се приемем, че това е поредният му неуспешен опит, неуспешно проявено чувство за хумор. Има двама министри в българското правителство, които може би е по-добре да честват национален празник на четвърти юли и вие ще видите техните позиции и по закона ACTA, и по позицията за шистовия газ, и по цялата история с ГМО“, коментира депутатът от левицата Петър Курумбашев.

Българското правителство за пореден път не уважава мнението на парламента, смята още народният представител: „Предприема действия, които не са редни, след което казва ами този въпрос може да бъде пререшен от парламента“.

Курумбашев попита защо българският парламент е отклонил искането да бъде изслушан премиерът, който да каже защо сме се присъединили към това споразумение, „ако той изобщо е запознат какво е подписало българското правителство“.

„При прилагането на това споразумение притеснението е, че както могат да ви влязат в къщата за пет кутии цигари без бандерол, така могат да влязат и за пет файла с незаконно съдържание. Притеснението е, че същата тази полицейщина, която обсъждахме при закона за електронните съобщения, може да бъде приложена и покрай този закон и това да бъде и 67-мото, и 68-мото основание, въз основа които се следи вашата лична поща и вашият личен компютър. Това е притеснението в държава, която се управлява по подобен полицейски начин“ коментира още Петър Курумбашев.

По-рано през деня министърът на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков обясни, че Министерският съвет е възложил на посланика на България в Япония да подпише споразумението под условие и предстои подготвяне на проект за ратификацията на ACTA от парламента. По думите на Трайков, ако няма ратификация от Народното събрание, все едно споразумението не е подписвано и затова няма нужда от оттегляне към настоящия момент, както вчера настояха от СДС. Той допълни, че тепърва ще има дебат по ACTA, експертни оценки и кръгли маси.