/ Thinkstock/Getty Images
Хората са станали по-взискателни при покупка на жилище
93982
Хората са станали по-взискателни при покупка на жилище
  • Хората са станали по-взискателни при покупка на жилище
Хората са станали много по-взискателни по отношение на качеството и локацията при покупка на недвижими имоти. Според Националното сдружение "Недвижими имоти" хората, които търсят жилища и земя за инвестиране, се информират много по-добре за състоянието на пазара. От сдружението дадоха примери за подвеждащи клиентите практики от продавачи и брокери.

Жилищата в България отново поскъпват

Според Националното сдружение "Недвижими имоти" хората са информирани все по-добре за пазара и неговото състояние. Въпреки това, измамите не намаляват. Подвеждани са не само търсещите апартаменти, но и онези, които инвестират в жилища с цел даването им след това под наем.

От сдружението разказаха за лошите практики в сферата. По темата за фалшивите обяви, те дадоха примери с малки фирми, които предлагат голям брой обяви, както и еднакви снимки, приложени към различни жилища.

Договорена е най-голямата сделка за недвижим имот в България

Разпространено е и взимането на депозити за несъществуващи имоти. Заместник-председателят на сдружението Добромир Ганев даде конкретен пример: "Млади хора, доверчиви, избират брокер. Брокерът получава депозит за имот, в който живее мениджърът на компанията. Те изобщо нямат намерение да го дават под наем, а по-лошото е, че нямат намерение да върнат тези пари. Не са получили никаква разписка и не са изискали такава разписка".

Ръст от 24% на новото строителство отчитат брокери

Александър Бочев от сдружението обясни, че най-лошият вариант за продавач е да възложи поръчка на даден брокер, а той, след като получи изключителните права, да ограничи потенциалните купувачи.  На практика се стига до злоупотреби с договорите с изключителни права. "Ако подписваме договори, което е добре, защото по този начин са гарантирани правата на потребителите и могат да изискват от брокера, с когото подписват такъв договор, да бъдат наясно какво точно трябва да включва като клаузи този договор и какъв маркетинг план да изискат от този брокер, как ще бъде маркетиран този имот. Защото ако брокерът само обявява имота в порталните сайтове, това и всеки продавач може да си го направи", коментира Бочев.

Експерти прогнозират поскъпване на жилищата

От сдружението допълниха, че въпреки всичко, препоръчват на хората да използват услугите на брокери, защото иначе рискът от измами е по-голям.