Гръцките фермери изтеглят тракторите си от границата
Гръцките фермери изтеглят тракторите си от границата / снимка: БГНЕС

След 40 дни на блокади и контраблокади от страна на българските превозвачи, гръцките трактори напуснаха ГКПП Промахон, където над 500 земеделски машини бяха паркирани в началото на януари, съобщава БГНЕС.

Изтича срокът, даден на гръцките фермери да вдигнат блокадата

По обяд днес на етапи фермерите се изнесоха към Серес. Изтеглянето на тракторите започна още в петък, когато към 15-на фермери си тръгнаха, за да си вършат полската работа. През следващите два почивни дни още толкова също си тръгнаха.

Днес към 10.30 часа започна масовото изтегляне на техниката.

Тази сутрин изтече срокът, поставен от премиера Бойко Борисов и от Асоциацията на превозвачите към гръцките фермери, за падане на блокадата на българо-гръцката граница.

Преди два дни след среща с гръцки фермери на границата, Борисов се закани, че ако блокадата на границата ни с Гърция не приключи до понеделник, ще счита, че това е насочено към България.

Той се закани да не отиде на извънредната среща на високо равнище между Европейския съюз и Турция, която ще се проведе на 7 март в Брюксел. "Ще наложа вето - ще отида на границата, за да привлека вниманието на европейските колеги - какви съседи имаме. Не можем да обсъждаме никакви теми, свързани с Гърция, докато са ни блокирали границата. Българите са ни по-мили", заяви тогава министър-председателят.