Готвят нов закон за храните
Готвят нов закон за храните / снимка: БГНЕС
Готвят нов закон за храните, търсят най-добрите решения
78751
Готвят нов закон за храните, търсят най-добрите решения
  • Готвят нов закон за храните, търсят най-добрите решения

Българските производители на хранителни продукти са в тежка ситуация, особено след руското ембарго, а това оказа натиск върху цените на хранителните продукти на целия ЕС. Това обясни министърът на земеделието и храните Десислава Танева. За се повиши сигурността в сектора, от министерството на земеделието подготвят и изцяло нов закон за храните. Нов консултативен съвет към агроминистерството пък ще търси най-добрите решения в предстоящото изготвяне на закона. Министър Танева участва в дискусия в защита на родното производство на храни.

Руското ембарго нанесе тежък удар върху българските производители. Загубите до момента обобщи земеделският министър Десислава Танева. Щетите за хранителната индустрия досега от руската забрана за внос се оценяват на 10-12 млн. лв. Колко ще стигнат те, зависи от това доколко ще продължи ембаргото и доколко ЕС ще намери трети страни като пазари и да спре натиска на цените надолу. Министърът посочи, че дванадесет поредни месеца цената на родното мляко например пада.

Министър Танева обясни още, че се работи по изцяло нов Закон за храните. „Всичко трябва да е в посока да се гаратира хранителната сигурност и да създадем условия на българския производител да е конкурентоспособен и да бъде равнопоставен на пазара с останалите оператори, които са с производители извън страната", каза тя.

Председателят на съюз „Произведено в България" Лукан Луканов подчерта, че тенденциите в родното произвoдство са трагични. При около 30 млрд. стокооборот в търговията на дребно хранителните продукти са около 7.5 млрд., промишлените продукти са около 14 .5 млрд., а цифрите за вноса са буквално стряскащи - в храните те са около 65 на сто общо, като при месото стигат 85 на сто. Данните за дела на вноса са от 2009-2010 година, а сега ситуацията по думити му е още по-страшна. „Родното производство е изживявало много кризи, но тадгодишната криза е нещо, което никога не ни се е случвало. Тревогата ни трябва да бъде обща - и на обществото, и на политиците, и на индустриалците, че българското производство изчезва", каза Луканов. Той посочи, че страната ни е била голям производител и на обуквки и облекла, но у нас се шие на ишлеме, а се внасят дрехи