ГЕРБ поиска доклад от Сметната палата за бонуси на зам.-министри от кабинета „Станишев"

ГЕРБ поиска доклад от Сметната палата за бонуси на зам.-министри от кабинета „Станишев
ГЕРБ поиска доклад от Сметната палата за бонуси на зам.-министри от кабинета „Станишев / снимка: Sofia Photo Agency, архив
ГЕРБ поиска доклад от Сметната палата за бонуси на зам.-министри от кабинета „Станишев"
50589
ГЕРБ поиска доклад от Сметната палата за бонуси на зам.-министри от кабинета „Станишев"
ГЕРБ поиска доклад от Сметната палата за бонуси на зам.-министри от кабинета „Станишев"
  • ГЕРБ поиска доклад от Сметната палата за бонуси на зам.-министри от кабинета „Станишев"
  • ГЕРБ поиска доклад от Сметната палата за бонуси на зам.-министри от кабинета „Станишев"

Сметната палата да излезе с доклад за взетите бонуси от заместник-мистрите на тройната коалиция, такова искане са отправили от ГЕРБ до одитната институция, обяви председателят на ПГ на управляващите Красимир Велчев заради публикации в пресата, че хора като Корнелия Нинова и Димчо Михалевски от левицата са взели допълнителни стимули в размер на съответно 150 000 и 100 000 лева. Двамата избраници от БСП отрекоха това да е вярно.

„Корнелия Нинова и Анна Янева като заместник-министри на икономиката са получили поотделно по 150 000 лв. от участието в борда на „Булгартабак". Димчо Михалевски е получил около 110 000 лв. от фонд ФЛАГ. За да разкрием пълния обем на получените средства от тройната коалиция, сме подали до Сметната полата искане да бъдат разкрити всички средства, които са получили тези заместник-министри", каза Велчев. Той напомни, че през 2010 година правителството и ГЕРБ със закон са прели получаването на допълнителни възнаграждения в бордовете.

Димчо Михалевски каза, че е прочел в днешната преса, че от фонд ФЛАГ и публични инвестиционни проекти е получил над 110 000 лв. „Направих справка с данъчната си декларация. Действително ние сме участвали в управителните органи и не като бонуси, а като участие в управителните органи са вземани. Моята точна сума за четирите години от тези две предприятия е 21 903 лв.", каза Михалевски.

Корнелия също се е запознала с информацията и гарантира, че не е получила бонуси в размер на 150 000 лв. от Булгартабак и че в цигарения холдинг не са раздавани такива бонуси. Тя обясни, че ще си извади служебни бележки за доходите и ще бъдат предоставени на медиите.

Депутати от левицата възразиха срещу липсата на отговори на свои питания до министрите в рамките на парламентарния контрол за раздадени бонуси през миналата година във всички ведомства. Въпросите били върнати от председателя на парламента, защото такива питания имало и от други избраници. В сайта на НС, обаче имало реални отговори само на няколко от министрите, разказа Димитър Горов от БСП.

Министърът на отбраната Аню Ангелов е дал информация, че не е раздаден нито лев бонуси, в Министерството на външните работи са раздадени 516 472 лв., в МОСВ, МОМН са значително по-малки. Горов попита защо от всички останали министерства не дават такива данни с витиеватия според депутата отговор, че това е лична информация. „Аз не съм искал лична информация, исках общия размер на бонусите и трите най-големи, без да се споменават иманата на хората, които са ги получили", каза той.

Вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов каза, че в МВР не е даден нито лев бонуси. Единственото, което е изразходвано, е 58 000 лв. през цялата година за колективни и и индивидуални награди. „Това е два пъти по-малко от взетите бонуси от Корнелия Нинова през нейния мандат", коментира Цветанов.