България има повод да се гордее с успеха, който беше постигнат вчера на срещата на върха ЕС-Западни Балкани в София. Това мнение изрази пред NOVA главният изпълнителен директор на Световната банка Кристалина Георгиeва.  Тя бе еврокомисар в комисиите "Барозу 2" и "Юнкер" в периода 2010-2016 година.
 
"Между самите страни на Западните Балкани има повече доверие и възможност да решават трудни въпроси. Между ЕС и Западните Балкани също има повече доверие", каза Георгиева.

Европейският съюз излезе с декларация за срещата ЕС-Западните Балкани

Вчера председателят на Европарламента Антонио Таяни, който бе на срещата в София, каза, че основната точка е растежът на Западните Балкани. Той сподели и за предложение за 10 милиарда евро за инвестиции в региона - инфраструктура и дигитална мрежа. Георгиева коментира ангажимента да се отпуснат средства за Западните Балкани. 
 
Файненшъл таймс: Макрон предупреди да не се бърза с разширяването на ЕС

"Тези 10 милиарда, за които говорихме вчера, са от една страна финансиране, което идва от Комисията - около 1 млрд. грантове за подпомагане на развитието на инфраструктурата - физическа и дигитална, но и за изграждане на човешкия капитал в тези страни. Те са и финансиране от Международните банки за развитие. Третото е финансиране от самите страни. Това, което ние, международните финансови организации, ще поемем, в по-голямата си част са заеми при много изгодни условия", каза тя. 

Туск: Няма план "Б"- Балканите са част от Европа

"Едва ли ние, българите ще се бъркаме в джобовете за тези пари, за да помагаме. Защото това ще стане за сметка на фондовете. Нашето участие във фондовете е на нетен бенефициент, и то немалко", допълни Георгиева, като поясни, че България получава еквивалент на 4% от брутния си продукт от европейските фондове. Приблизително толкова е и растежът на държавата ни.  
 
Емиграцията на образовани българи - най-голямата загуба на национален капитал

Георгиева бе категорична, че ако трябва да се обърнем към нашата страна, то трябва да се инвестира най-вече в хора, в човешки капитал. "Ако не искаме да сме на опашката по доходи, не можем да си позволим да сме на опашката по образование. Надявам се, че България в следващия период на европейския бюджет ще се ориентира към това колкото се може повече пари да вкарва в интелектуалната инфраструктура", каза тя.

Наш учен вижда бъдеще за младите у нас, ако са по-амбициозни

Георгиева се позова на изследване на Световната банка, чиято цел е била да определи "какво прави страните богати". "За наша изненада се оказа, че две трети от богатството на света са хората: богатите страни имат повече човешки капитал, бедните по-малко. Ако искаме да сме богата страна, трябва да инвестираме в нашите хора", каза главният изпълнителен директор на Световната банка.
nova.bg