Председателят на Европейския съвет Доналд Туск и българският премиер Бойко Борисов
Председателят на Европейския съвет Доналд Туск и българският премиер Бойко Борисов / БГНЕС
Срещата на Върха на ЕС в София беше успех. Благодаря за чудесното гостоприемство, каза пред журналисти в София, председателят на Съвета на ЕС Доналд Туск. Той участва в обща пресконференция, част от Срещата на Върха на ЕС, която се провежда в НДК и е част от Българското европредседателство.

Потвърдихме европейската перспектива за целия регион на Западните Балкани. ЕС ще остане най-надеждният партньор на Западните Балкани, подчерта той. Няма план "Б"- Балканите са част от Европа, заяви той. Разширяването е политически феномен и съм убеден, че ще бъдем свидетели на определени проблеми и спорове, но тенденцията е ясна - всички днес говорихме за европейската перспектива на региона. Ние не предлагаме нещо нереалистично или бърза писта за присъединяване в ЕС, каза Туск.

Премиерът на Македония: Спорът за името може да се реши през юни

Съгласен съм с премиера Борисов, че трябва да оценим целия проблем за Западните Балкани в правилни пропорции, каза Доналд Туск по повод позицията на българския премиер, че населението на страните от Западните Балкани е общо колкото населението на Румъния, а БВП на всички страни е с размера на БВП на Словакия. Европа е достатъчно голяма и силна за да осинови и да приеме този проект с всички последствия, каза той. БВП и демографията на района не са големи ако го сравним с други части на Европа, но като стигнем до проблемите на човек от населението, те са доста повече от Германия и Франция взети заедно и затова трябва да внимаваме за своите обещания, каза Доналд Туск.

Европейският съюз излезе с декларация за срещата ЕС-Западните Балкани

Той посочи, че общото решение взето на срещата е ЕС да остане в ядрената сделка с Иран. ЕС ще поддържа сделката, докато Иран изпълнява условията по нея. ЕК дава зелена светлина да сме готови за действия, ако нашите интереси биват засегнати, посочи той.

Юнкер: В ЕК имаме задача да защитаваме нашите предприятия

Непредсказуемостта е истинския геополтическия проблем за ЕС
, когото става въпрос за най-добрия ти приятел отвъд океана, каза Туск в отговор на журналистически въпрос. Това е последното, от което имаш нужда, когато си в семейството и когато си с приятели, посочи той. Нямаме високи очаквания от Иран, но имаме най-високи очаквания от Вашингтон, каза Туск. САЩ продължат да бъдат нашия най-добър партньор. Нашето становище е да продължим тясното сътрудничество с настоящата администрация на САЩ, но за тази цел се нуждаем от по-малко капризи и от по-предсказуем процес, каза Доналд Туск. Надяваме се, че нашето единство във всеки аспект - икономически, политически и военен, е основният ни инструмент, каза още той. Ние сме в състояния на ново качество на единство между 28-те страни на ЕС,посочи Доналд Туск.
 
Борисов: Всички разбират колко са важни Западните Балкани

Програмата на приоритети от София е нова инициатива и се съгласихме да удвоим средствата за програмата "Еразъм Плюс" за да могат повече млади хора да учат в Европа. Съгласихме се да намалим цените на роуминг и да облекчим инвестициите в региона, посочи Туск. Програмата за свързаност не е алтернатива на разширението, а начин за по-ефективно използване на времето за да не се чака присъединяването към ЕС, защото тези страни са интегрална част от Европа, посочи Туск.

ЕС ще засили своята работа по иновациите и цифровата си програма. ЕС създава Съвет за иновации, който да бъде включен в следващата многогодишна рамка, допълни Доналд Туск. Ние сме готови да говорим за либерализация на търговията със САЩ, но само ако те вземат решение за неограничено изключване на митата за стоманата и за алуминия, каза още Доналд Туск.

ВИЖТЕ ДЕКЛАРАЦИЯТА ОТ СРЕЩАТА НА ВЪРХА ЕС-ЗАПАДНИ БАЛКАНИ

Четете тук всички новини за историческата среща ЕС – Западни Балкани
 
БТА