Гарелов: Играе се сложен покер, в неделя гърците вероятно ще кажат „Не на кредиторите
Гарелов: Играе се сложен покер, в неделя гърците вероятно ще кажат „Не на кредиторите / снимка: БГНЕС
Гарелов: Играе се сложен покер, в неделя гърците вероятно ще кажат „Не" на кредиторите
80777
Гарелов: Играе се сложен покер, в неделя гърците вероятно ще кажат „Не" на кредиторите
  • Гарелов: Играе се сложен покер, в неделя гърците вероятно ще кажат „Не" на кредиторите

Има вероятност на референдума в неделя премиерът Алексис Ципрас да получи по-голяма подкрепа отколкото на изборите. Това коментира в ефира на Дарик журналистът Иван Гарелов. Според него двете страни - Гърция и европейските й партньори заедно с кредиторите, играят „сложен покер" и е рано да се говори както за фалит, така и за края на СИРИЗА.

Според Гарелов европейците се страхуват, че ако бъдат направени отстъпки на правителството на Ципрас, това може да окуражи левите сили в Испания и други европейски страни и да се получи верижна реакция.

„Някои наблюдатели сбъркаха като казаха, че това е краят - „това е краят на Ципрас, краят на преговорите". Това е прибързано малко в сложния покер, който играят помежду си Гърция и нейните европейски партньори. Просто се смениха вече накрая правилата и започва да се играе по-грубо. В действителност в остротата на противоречието е нехаресването от страна на европейските партньори на лявото гръцко правителство. Те виждат в преговорите в своята неотстъпчивост едно от средствата това правителство да бъде сменено и да бъде съставено коалиционно правителство, тоест то да бъде съглашателско правителство, на което дори могат да се направят и някакви отстъпки. Такъв ход с референдум беше правен през 2011 година от Георгиос Папандреу, при който той не искаше да поеме отговорността за първи меморандум", коментира Иван Гарелов.

Според него сега Ципрас цели нещо друго - да покаже на заподноевропейците, че гръцкият народ стои зад него, че опитите да бъде сменено неговото правителство чрез външен натиск са неуспешни. Гарелов цитира данни от последни изследвания, според които подкрепата за СИРИЗА нараства. „И на този референдум е много вероятно той да получи по-голяма подкрепа отколкото дори на изборите", каза Гарелов.

„За фалит още е рано да се говори. Плюс това имайте предвид, че дори и фалитът не означава още излизане от еврозоната, още по-малко излизане на Гърция от Европейския съюз. Самите западни партньори едва ли предпочитат сега да се провеждат предсрочни избори, когато подкрепата за СИРИЗА е твърде силна. Предсрочните избори са още едно от оръжията, които самият Ципрас може да използва, но той предпочете по-лекия вариант - референдума", каза още Гарелов.

Той припомни друг епизод от историята на Гърция, когато в навечерието на Втората световна война италианците поставят ултиматум на Гърция да се предаде и да бъде окупирана от италианските сили и гърците напук на целия свят, който им се чуди как могат да се изправят срещу италиано-германската заплаха, казват „Не". Този ден и досега е национален празник на Гърция. Според Иван Гарелов в неделя - 5 юли още веднъж ще имат едно „не", което „дълго време ще повдига техния дух за това, че те са горд народ".

Чуйте целия разговор с Иван Гарелов