Фандъкова: София остава инвеститор №1 в България в годините на криза
Фандъкова: София остава инвеститор №1 в България в годините на криза / снимка: БГНЕС
Фандъкова: София остава инвеститор №1 в България в годините на криза
76380
Фандъкова: София остава инвеститор №1 в България в годините на криза
  • Фандъкова: София остава инвеститор №1 в България в годините на криза

Проектът за бюджет 2015 на Столична община предвижда той да е в размер на 1.46 млрд. лева. Това съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова, като допълни, че за годините на финансова криза градът е запазил финансовата си стабилност и е останал най-силният инвеститор в страната. По думите й към септември изпълнението на бюджета за тази година е близо 72% , а приходите са с около 20 млн. лева повече от миналата година.

По думите на кмета на София Йорданка Фандъкова проектът за общинския бюджет за следващата година е реалистичен. „Отново стъпихме на нашите реалистични прогнози за следващата година", категорична е тя. Градоночалникът посочи, че към края на септември изпълнението на столичния бюджет е 72.3 на сто, данъчните приходи са изпълнени на 75.9 процента, така че тя очаква да Столичната община да има и добър резултат в изпълнението на разходната част.

Фандъкова коментира, че по време на криза, София е запазила финансовата си стабилност, а най-голямото постижение за града е проектът за метрото.
„София остава инвеститор номер едно в България в годините на криза. Големият проект безспорно е този за метрото. За пет години бяха пуснати в експлоатация 13 км. метролинии и 13 нови метростанции, заедно с което изградихме и четири буферни паркинга", каза тя.

За петте години работа Фандъкова е категорична, че качеството на живот на софиянци е подобрен. Кметът на София поясни, че са построени 49 детски градини, две нови училища, 76 други училища и детски градини са изцяло обновени. Открити са 24 клуба за пенсионери и инвалиди, както и 25 центъра за хора с увреждания. 8 млн. лв. са инвестирани за обновяване на техническото оборудване в общинското здравеопазване.