Фандъкова иска топлинните счетоводители да ни информират за прогнозните дялове
Фандъкова иска топлинните счетоводители да ни информират за прогнозните дялове / снимка: БГНЕС, aрхив
Фандъкова иска топлинните счетоводители да ни информират за прогнозните дялове
61115
Фандъкова иска топлинните счетоводители да ни информират за прогнозните дялове
  • Фандъкова иска топлинните счетоводители да ни информират за прогнозните дялове

Топлинните счетоводители да са длъжни да информират клиентите си за прогнозните им дялове. За това настоява кметът на София Йорданка Фандъкова и уточнява, че в това число влиза и Топлофикация, която също е топлинен счетоводител. Кметът настоява още да се въведе отчитане на топломерите два пъти в годината и да има междинно отчитане по време на отоплителния сезон.

Прогнозните дялове като система винаги ще водят до изкривяване, смята кметът Йорданка Фандъкова. Затова тя се застъпва за ежемесечното отчитане, което изисква много по-сериозна организация, ако представител на топлинния счетоводител идва на крака в апартамента и най-вече по-удобно е когато се отчита дистанционно. "Докато има прогнозно отчитане, винаги ще има изненади и изкривявания", каза Фандъкова.

Кметът изтъкна, че държи и на предварителния контрол върху сметките. „Очаквам още през февруари „Топлофикация" да си провери топлинните счетоводители, да си провери данните, преди да ги обяви на всички нас и преди хората да получат сметките си, за да не изпадаме всеки път в една и съща ситуация. И разбира се, още няколко мерки, които сега, спешно „Топлофикация" трябва да заложи в договореностите с топлинните счетоводители", каза Фандъкова.

Два пъти годишно да се отчитат топломерите, да има и междинно отчитане, настоява още градоначалникът. По думите й в рамките на съществуващите договори има механизъм, по който да бъдат направени две различни отчитания, за да се повиши надеждността на данните.

Кога ще се реализират всичките тези мерки, ще решат експертите, каза още кметът. Тя беше категорична, че няма да допусне частична информираност на хората, каквито тези има директорът на дружеството Стоян Цветанов.

Скандалът със завишените декемврийски сметки за парно, които получиха столичани, приключи с проверка, направена от Топлофикация София. Тя установи грешки в отчитането на едва 113 домакинства, разположени в два блока в града, от проверени над 400 хил. абоната.

Сметките за парно бяха тема и на предаването „Кой говори" на Дарик. Разговорът с столичния общински съветник от ГЕРБ Николай Стойнев, експерта от един от топлинните счетоводители у нас Тодор Кузманов и Богомил Райнов от Асоциация „Активни потребители" можете да чуете на Radio.DarikNews.bg