Европрограма отпуска средства за по-добри условия на труд
Европрограма отпуска средства за по-добри условия на труд / БГНЕС, архив

През следващата седмица стартира схема по ОП "Развитие на човешките ресурси" 2014-2020 за подобряване условията на труд в предприятията. Общата стойност на средствата по нея е 80 млн. лева". Това обяви зам.-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова, по време на Икономически форум 2016 "Предизвикателствата пред икономиката на България".

Събитието е под патронажа на зам. министър-председателя по европейските фондове и икономическата политика Томислав Дончев, съобщиха от Министерството на труда и социалната политика. 

По схема "Добри и безопасни условия на труд" могат да кандидатстват микро, малки, средни и големи предприятия. "Изискване за съфинансиране има само за големите предприятия в размер на 20% от сумата на проекта", посочи зам.-министър Русинова. "За всички останали предприятия осигуряваме 100% безвъзмездна помощ", подчерта тя.

Фирмите могат да подават проектни предложения, свързани с осигуряване и подобряване на условията на труд, за осигуряване на транспорт на наетите в предприятията и за социални иновации. Стойността на проектите може да бъде от 50 000 до 400 000 лева.

"Считаме, че към тази схема ще има интерес от страна на работодателите", заяви заместник-министър Русинова. Очаква се подкрепените предприятия да бъдат най-малко 400 и включени в мерки 8000 заети лица.