Евродепутат ни препоръчва мораториум за шистовия газ
Евродепутат ни препоръчва мораториум за шистовия газ / снимка: Impact Press Group, архив
Евродепутат ни препоръчва мораториум за шистовия газ
47232
Евродепутат ни препоръчва мораториум за шистовия газ
  • Евродепутат ни препоръчва мораториум за шистовия газ

Да бъде наложен мораториум върху проучванията за шистов газ и добива му в Европа, за това се обяви евродепутатът Райнхард Бютикофер, който е заместник-председател на групата на Зелените. На пресконференция в София той обясни, че подобно ограничение е необходимо, докато категорично не стане ясно какви рискове крие технологията на хидравличното разбиване за добиване на шистов газ. Препоръката на Бютикофер, която се отнася и за нашата страна, идва само ден след като премиерът Бойко Борисов обяви, че е готов да приеме подобен мораториум, ако парламентът го поиска.

Мораториум върху проучванията за шистов газ и добива му вече действа в няколко американски щата, съобщи Бютикофер. По думите му Европа трябва да се поучи от опита, който Америка има в тази сфера и да внимава с шистовия газ. Бютикофер е на мнение, че досега много от заплахите свързани с добива му са пренебрегвани. Ето какво каза той: „Моята позицията е, че докато няма пълна информация за тази технологията, за ползите и вредите, върху нея трябва да има мораториум”. 

Георг Тупарев от партията на Зелените пък обяви, че наскоро Американското геоложко дружество за първи път е признало, че има връзка между технологията за добив на шистов газ и земетресения, предизвикани в район, където тя се използва. Потвърждението дошло след трус от 5,3 по Рихтер в Охайо. Тупарев разказва: „5,3 магнитуд за земетресение в България, Турция или други балкански страни, където се строи доста лошо, може да доведе до големи последствия. Освен това България за разлика от Охайо е земетръсна зона. А в Охайо такова земетресение никога не е ставало преди”.

От партия Зелените допуснаха, че проучването за шистов газ у нас може и да е започнало - в района на село Рогозина, община Генерал Тошево. Борислав Сандов обяснява: „Все още нямаме официална информация дали там ще се добива шестов газ, но сондата, апаратурата, дълбочината на сондажа и факта, че през тази седмица пристигна камион, превозващ радиоактивни елементи, за тази сонда специално, ни навежда на мисълта, че това е сондаж за шистов газ”. 

По думите на Борислав Сандов и на други места вече се изграждат установки за проучване за шистов газ - в селата Горно Пещене и Голямо Пещене.

Министърът на околната среда и водите Нона Караджова няма информация за това у нас вече да се извършват проучвания за шистов газ. В предаването „Седмицата” на Дарик тя беше категорична, ако някой си е позволил подобно нещо, без да то е минало през съответните процедури, то той извършва незаконна дейност.

Ето какво още каза Караджова пред Кирил Вълчев: „Искам да ви кажа моята позиция, която многократно съм изразявала, защото ме питат - вие привърженик ли сте или противник. Когато депозират проекта, и ако този проект за проучване докаже, че ще има вреди върху околната среда, аз ще съм против. Ако обаче докаже, че няма вреди, аз ще съм „за”. Така както има държави, арабски и други, които имат нефт и са сред най-богатите в света, аз не мога да позволя, при положение, че се докаже, че тази технология е безопасна, да я забраня, за да угодим на някой друг, който не иска ние да имаме собствени находища”.