Енергийната комисия в парламента ще изслуша ръководството на ДКЕВР
Енергийната комисия в парламента ще изслуша ръководството на ДКЕВР / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Енергийната комисия в парламента ще изслуша ръководството на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране заради отнемането на лицензите на електроснабдителните дружества.

Преди седмица депутатите се срещнаха с представители на трите компании, които обясниха, че ако не са били прихванали пари от Националната електрическа компания, които тя им дължи за зелена енергия, са щели да изпаднат в несъстоятелност и да застрашат снабдяването с ток.

Междувременно преди два дни и трите дружества поискаха увеличение на цената на тока от 1 юли. Единствено ЕВН обявиха, че искат средният скок на цената на електроенергията да е със 7,9 на сто.

Очаква се преди това енергийният министър да участва в заседанието на комисията в рамките на регулярния блиц контрол.

Общо трите електроснабдителни дружества дължат 350 млн. лева на НЕК, които те са си прихванали, за да стабилизират собственото си финансово състояние.

„Ние започнахме да правим периодични прихващания. Още в момента, в който се установи, че повече не може заради финансовото състояние на дружеството, или трябваше да обявим несъстоятелност, или трябваше да направим нещо, така че да поддържаме дружеството във финансово състояние, което да позволява работата му", зави Кремена Стоянова от ЧЕЗ.

Ако успеят да докажат пред енергийния регулатор, че такива разходи наистина са направени и не са възстановени от НЕК, това може да се отрази върху цената на тока.

„Трябва да вземем решение за цена за съответния ценови период, в който трябва да бъдат включени, по какъв начин ще бъдат включени всички разходи по веригата, не само за този т. нар. дисбаланс, който е в снабдителните дружества, а по принцип. В него разглеждаме всички разходни елементи. Теглим чертата, виждаме какво е отражението и вземаме решение", обясни председателят на енергийния регулатор Боян Боев.

НЕК вече е сезирала прокуратурата за дължимите пари. До края на март и трите дружества внесоха ценовите си искания за увеличение на цената на тока от 1 юли.