/ dariknews.bg,архив
Най-много средства идват от нашенците в САЩ, Испания и Гърция
Само за 10 месеца тази година българите зад граница са пратили близо 1,5 млрд. лева на близките си у нас. Това показват данните за платежния баланс на Българска народна банка (БНБ).
 
Общата сума от януари до края на октомври 2017 г. е 750 млн. евро. За сравнение за същия период на миналата година емигрантите са изпратили с 10 млн. евро по-малко, или 740 млн. евро. Само за октомври гурбетчиите са пратили малко над 71 млн. лв. От началото на годината слабият месец е бил август, когато паричните преводи на работниците в чужбина са 66,2 млн. евро.
 
През 2015 г.: Емигранти пратили над половин милиард евро в България за 7 месеца

Най-много средства идват от българите в САЩ, Испания и Гърция. Данните на БНБ обаче отчитат само парите, изпратени по банков път и чрез дружества за парични трансфери. Не е ясно какви суми влизат у нас в брой или какви стоки, купени зад граница, идват в страната.
 
От почти три десетилетия парите от емигрантите имат огромно влияние върху българската икономика.

Средствата, които те изпращат на семействата си в родината, допреди няколко години надвишаваха многократно размера на преките чуждестранни инвестиции (ПЧИ) в страната, като преводите от емигрантите нарастват. От януари до октомври в българската икономика са влезли чуждестранни инвестиции в размер на 855,5 млн. евро, показват предварителните данни на Българската народна банка (БНБ). Те намаляват с над 6,2% в сравнение със същия период на миналата година, когато бяха 912,8 млн. евро.