Еколози искат промени в Закона за храните заради ГМО
Еколози искат промени в Закона за храните заради ГМО / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Еколози искат промени в Закона за храните заради ГМО
31359
Еколози искат промени в Закона за храните заради ГМО
  • Еколози искат промени в Закона за храните заради ГМО

Екоорганизациите настояват в промените на Закона за храните, да бъдат включени и част от техните предложения, които са били отхвърлени от консултативната комисия по ГМО към Министерството на околната среда и водите. Природозащитниците се заканиха още да предприемат протестни действия, ако правителството разреши отглеждането на ГМО-царевица (МОN810) в България.

Димитър Кацов от родителски комитет посочи, че Австрия, Гърция, Унгария, Франция и Италия са само част от страните, които не са допуснали царевицата на териториите си. „Още е рано да говорим за протестни действия. При всички положения се надяваме, че становището на България по отношение на новия регламент ще бъде публично оповестено", каза той.

Сред предложенията на еколозите са освен в училищата и детските градини, да не се допускат храни, съдържащи ГМО, и в болниците, каза Мариана Христова от коалиция

"България свободна от ГМО". „Когато става въпрос за ресторанти и заведения за обществено хранене по европейски регламент те са задължени да дадат информация на потребителя какво консумира. Предложението, което беше направено от ГЕРБ, отпадна", допълни тя.

Христова допълни, че правилата за етикетиране, одобрени от комисията, също не са удовлетворяващи, защото не означават достатъчно ясно дали в дадения продукт има съдържание на ГМО.

Димитър Кацов пък обясни, че консултативната комисия е изготвила становището си за новия европейски регламент, без да се позовава на научни анализи. „Комисията не е положила необходимите съвестни усилия да разгледа предоставената й документация. И за нас това е крайно притеснително, защото становището на министъра на земеделието и министъра на околната среда и водите имат пълното право да си измият ръцете със становището на комисията", обясни той.

Еколозите заявиха още, че настояват за преструктуриране на членовете на комисията и допускане на учени и юристи в нея, за да бъде тя балансирана.

Коцев изрази опасения и от реален риск за трансгранично замърсяване с ГМО, ако бъде дадена пълна свобода на страните от ЕС.