ЕК настояла за изваждане на ОП Конкурентоспособност от агенцията за малки и средни предприятия
ЕК настояла за изваждане на ОП Конкурентоспособност от агенцията за малки и средни предприятия / снимка: Sofia Photo Agency, архив
ЕК настояла за изваждане на ОП Конкурентоспособност от агенцията за малки и средни предприятия
52600
ЕК настояла за изваждане на ОП Конкурентоспособност от агенцията за малки и средни предприятия
  • ЕК настояла за изваждане на ОП Конкурентоспособност от агенцията за малки и средни предприятия

Европейската комисия настоява за отнемането на функциите на Агенцията за малките и средни предприятия като междинно звено по ОП „Конкурентоспособност". Пред Дарик ресорният зам.-министър на икономиката Жулиета Хубенова обясни, че идеята е възникнала отдавна и е сформирана работна група, която да подготви преструктурирането, която ще се случи от 1 май. Забавянето е възникнало заради опасенията, че може да настъпи стрес в системата при бързото преструктуриране.

Според ръководителя на агенцията за малки и средни предприятия Марияна Велкова проблемът със забавянето на проектите не е в агенцията, а в министерството на икономиката. Според нея преструктуриране на работата трябва да има, но не по предлагания от министерството начин. Велкова обаче бе категорична, че нейното мнение не е потърсено по темата. „Ако зависеше от мен, аз щях да го реша по съвсем друг начин и това щеше да стане чрез чисто вътрешно организационни мерки – по-добро организиране на работата и поставяне на изисквания към експертите. Нямаше да позволя по никакъв начин да се извършва такова дублиране, защото има периоди от работата на управляващия орган, в които те, оправдавайки се с допускани грешки на експертно ниво, правеха сто процента дублиране проверка на отчетите, подавани при тях", каза тя.

От своя страна зам.-министър Жулиета Хубенова заяви, че вливането на междинното звено в министерството е подготвяно отдавна и дори Европейската комисия ни е попитала защо има забавяне. Тя каза, че в работната група, създадена миналата година за сливането на междиното звено и управляващия орган, са участвали и Марияна Велкова, и Цветан Стоевски. „Още тогава ние бяхме идентифицирали, че имаме проблеми и че ако се слеят двете звена – междинното и управляващият орган, много по-бързи ще бъдат всички стъпки", каза зам.-министърът.

С промяната сроковете за одобрение на проектите ще се намалят с около 40 на сто.