ЕК може да глоби България заради мобилните оператори
ЕК може да глоби България заради мобилните оператори / netinfo
Съществува опасност България да бъде глобена от Европейската комисия за това, че мобилните оператори у нас все още не са въвели преносимостта на номерата. Това каза депутатът от ДСБ Иван Иванов по време на парламентарния контрол. Вицепремиерът Ивайло Калфин, който отговори на актуалния въпрос, обясни, че преносимостта на мобилните номера се бави, тъй като „Мобилтел” обжалва пред Върховния административен съд изготвената от Комисията за регулиране на съобщенията процедура. Срокът за нейното подписване изтече вчера.

Вицепремиерът Ивайло Калфин обясни пред депутатите, че все още от Брюксел не са отправили подобно питане към страната ни. Ако това обаче се случи, ще бъде поставен срок, в който правителството трябва да даде обяснение защо не спазва европейското законодателство. След това Европейската комисия ще внесе решението си в Европейския съд, който трябва да определи дали страната ни ще бъде глобена и каква ще е санкцията.

Вицепремиерът Калфин напомни на депутатите, че според българското законодателство глобата, която държавата може да наложи на мобилен оператор, който не въведе процедурата за преносимост на номерата, е от 500 до 5000 лева. Санкцията на Европейската комисия за страната ни обаче ще е много по-голяма. Ето какво каза министър Калфин: Ако България не изпълни този си ангажимент, тя ще бъде санкционирана за неизпълнение на европейското законодателство. В момента, още един път ще ви напомня процедурата на органа КРС е спряна в обжалване във Върховния административен съд.