Готова ли е България за чакалнята на Еврозоната?
97109
Готова ли е България за чакалнята на Еврозоната?
  • Готова ли е България за чакалнята на Еврозоната?
В рамките на период от една година България ще кандидатства за чакалнята на Еврозоната. Това заяви премиерът Бойко Борисов на конференция, посветена на влизането на страната ни във валутния съюз.
 
Резерви на богатите в ЕС спират България към еврозоната и Шенген

"Оптимист съм, че в рамките на една година можем да се поздравим с успех по темата за присъединяването на България към Еврозоната", коментира премиерът. Той посочи, че това няма как да се случи в рамките на 2-3 месеца.
 

БГНЕС


България подобрява представянето си по показателя за усещане за корупция

"Сутринта с комисар Валдис Домбровскис водихме подобен разговор, в рамките на месец ще ни дадат пътна карта", посочи Борисов. "Знаете спорът какъв е между нас и тях - дали първо да влезем в чакалнята или обратното - през паричния съюз и тогава там", каза премиерът и добави, че ще има преговори по въпроса.
 
"Тези преговори са по-тихи, банкерите не обичат да се шуми, но председателят на нашата централна банка и финансовият министър доста често са при Марио Драги в Европейската централна банка и при гуверньорите на другите банки, които са важни при вземането на решение", обясни още Борисов.

БГНЕС

На въпрос на журналисти какъв успех има предвид, премиерът уточни, че става дума да влезем в чакалнята на Еврозоната, да намалим лихвите по кредитите и отбеляза, че при всички случаи кредитните рейтинги на държавата тръгват нагоре, идват повече инвестиции и има повече стабилност и сигурност в банковата система. "Това, разбира се, ако има политическа стабилност, защото има държави, които влязоха, но натрупаха дългове, всичко си зависи от нас", добави той.
 
България и ЕК призоваха за приемането ни в Шенген

По време на дискусията Борисов коментира и какво би станало, ако не участваме в Еврозоната.

"Тогава не би трябвало да се сърдим, че едни държави, които имат обща валута, членове са на банковия и паричен съюз, искат да се развиват на първа скорост, а тези, които имат претенции, различни от тези, могат да си правят тяхната политика, посочи той. Иначе нашият валутен борд е стабилен, 1,4% инфлация - до 2% е добре", отбеляза министър-председателят.

Възможността България да се присъедини към европейския валутно-обменен механизъм, известен като ERM II или т.нар. чакалня на Еврозоната, в рамките на една година е разумен и постижим срок, посочи в отговор на въпрос и зам.-председателят на ЕК за еврото и социалния диалог Валдис Домбровскис.
 

БТА