До 5000 лв. глоба за търговци на плодове и зеленчуци, нарушили закона
До 5000 лв. глоба за търговци на плодове и зеленчуци, нарушили закона / netinfo
От 1000 до 3000 лева за физически и между 3000 и 5000 лева за юридически лица е глобата за търговците на плодове и зеленчуци, които нарушават закона за организацията на пазарите за земеделски продукти. Глобите ще бъдат налагани от инспекторите по контрол на качеството на пресните плодове и зеленчуци в Областните дирекции “Земеделие и гори”. Заповед с такова съдържание издаде днес министъра на земеделието и горите Нихат Кабил.

Актове за установяване на административни нарушения ще се съставят на търговците и производителите на пресни плодове и зеленчуци, които откажат да предоставят документи за произхода на продуктите, откажат достъп до местата за продажба или до транспортните средства.

Търговци и производители, предлагащи на пазара пресни плодове и зеленчуци, които не са в съответствие с 47-те действащи маркетингови стандарти на ЕС, също подлежат на санкции. Тези стандарти изискват по цялата маркетингова верига – от производителя до крайния потребител, плодовете и зеленчуците да бъдат окачествени, опаковани, маркирани и етикетирани. При неспазване на тази разпоредба глобата за физически лица е от 600 до 2000 лева, а за еднолични търговци и юридически лица имуществената санкция е от 2000 до 5000 лева.