Димитров: НАБУКО изисква силна политическа подкрепа
Димитров: НАБУКО изисква силна политическа подкрепа / netinfo

Подкрепеният от ЕС проект за газопровод НАБУКО е под заплаха, ако съюзът не предприеме стъпки на високо политическо ниво, за да осигури доставки от Каспийския регион, съобщи българският министър на икономиката и енергетиката Петър Димитров в интервю за Ройтерс.

ЕС превърна проекта за газопровод на стойност 7,9 милиарда евро, в крайъгълен камък на своята политика за намаляване на зависимостта си от руския газ, но според българския министър това не е достатъчно и е необходимо силно политическо лобиране, пише БГНЕС.

„Намирането на достатъчно количество доставки е голям проблем и той не може да бъде разрешен само с усилията на компаниите в консорциума НАБУКО, заявява Димитров. „Без политическо споразумение този въпрос не може да бъде разрешен“, допълни той. „Русия води преговори за закупуване на газа от Каспийския регион... Аз мисля, че ЕС трябва също да проведе такива политически преговори, а не да се ограничава само до принципна подкрепа за проекта НАБУКО“, смята българският министър.

Газопроводът трябва да пренася годишно по 30 млрд. куб. м. газ от Каспийския регион или Близкия Изток към Австрия през Турция, България, Румъния и Унгария. Той трябва да заработи през 2013 г. Но проектът бе забавян многократно и не е сигурно дали може да осигурява достатъчно газ от бившите съветски републики, които са подложени на интензивно лобиране от страната на руския газов гигант Газпром.

Тревогите нарастват след конфликта в Грузия. Планирано е газопроводът да тръгва от Турция, близо до границата й с Грузия или Иран. До този момент само Азербайджан се е съгласил да предоставя газ за НАБУКО. Този проект е изправен пред силната конкуренция на проекта на „Газпром” – „Южен поток“, който ще доставя повече руски газ за Югоизточна и Централна Европа, където има засилено търсене. Една четвърт от газа в Европа се доставя от Русия.

Димитров повтори предложението си да се проведе среща на високо политическо равнище между представители на страните, които доставят газ, транзитните страни и потребителите, за да бъде намерено решение по техните различия и да се ускори работата по НАБУКО.