Депутатите приеха бюджет 2015 на първо четене
Депутатите приеха бюджет 2015 на първо четене / снимка: БГНЕС
Депутатите приеха бюджет 2015 на първо четене
76849
Депутатите приеха бюджет 2015 на първо четене
  • Депутатите приеха бюджет 2015 на първо четене

Народните представители приеха законопроекта за държавния бюджет за 2015 г. на първо четене. За бяха 130 народни представители от парламентарните групи на ГЕРБ, ПФ, РБ, АБВ, против бяха 82-ма избраници, въздържали се няма.

За идната година се предвижда дефицит 3 процента от БВП, запазване на данъчно-осигурителната тежест и поемане на нов дълг 8,1 млрд. лева. Отменя се данъчното облекчение за доходите, непревишаващи 12 минимални работни заплати и въвеждат две нови преференции за деца. От 1 януари се предвижда увеличаване на минималния осигурителен доход за земеделските производители до размера на минималния осигурителен доход на останалите самоосигуряващи се лица - от 240 на 420 лева.

Над седем часа народните представители дебатираха по проекта на държания бюджет за следващата година. Обсъждането започна с критики от опозицията за заложения икономически ръст от 0.8 на сто. От БСП и ДПС се възмутиха на предвидения за 2015 година нисък растеж, а управляващите се съгласиха, че бюджетът не е добър, но е единственият възможен.

Менда Стоянова от ГЕРБ определи основния финансов закон за следващата година като бюджет на възможното. Тя заяви, че приходите са консервативно и реалистично планирани, за да не се налага отново актуализация през 2015 година. В случай че има преизпълнение на заложените приходи, то ще отиде за намаляване на дефицита и за ускоряване на консолидацията на бюджета, каза Стоянова.

„Показателите в бюджета за догодина са планирани изключително консервативно: 0,8 на сто ръст, 11.7 процента безработица, средногодишна инфлация от 0,1 на сто, ускорен растеж на износа на стоки и услуги до 2.9 на сто. На тази база се предвижда увеличение на приходите", обясни Стоянова.

От опозицията обаче не бяха съгласни. Алиосман Имамов от ДПС заяви, че бюджетът е изграден на нереалистични прогнози и са направени при един твърде песимистичен сценарий. Заложеният 0.8 на сто икономически растеж като цел е два пъти по-малък от възможностите на икономиката ни през следващата година.

Румен Гечев от БСП каза, че това е бюджет на икономическия застой и задълбочаване на пропастта между бедни и богати. Той коментира и предвидения дълг за догодина от 8.1 милиарда лева.

„Прави впечатление колосалният държавен дълг. Извинете, това е направо скандално. В най-новата история на България такъв дълг от 8.1 млрд. лв. за година няма. От една страна, бюджетният дефицит е на ръба от 3 процента, показвате дълга с 8 млрд. лв. и какво предлагате? Някакъв мижав ръст от 0.8 на сто и замразяване на доходите на хората", коментира Гечев.

Според Чавдар Пейчев от БДЦ това е бюджет на оцеляването, а не на растежа.

Емил Димитров от Патриотичния фронт определи бюджета като лош, но изпълним, а Радан Кънев от Реформаторския блок се съгласи с тази оценка.

„Критиките, които чухме и тепърва ще чуем от тази гледна точка са разумни. Този бюджет не е добър, той малко ще осигури като икономии и много малко ще осигури като растеж и стабилност, това са реалностите", каза Кънев.

Лидерът на Атака Волен Сидеров заяви, че и от партията му няма да подкрепят бюджета и също критикува ниския заложен икономически ръст от 0.8 процента.