Депутати от БСП агитираха хората да се подпишат за референдум за АЕЦ „Белене
Депутати от БСП агитираха хората да се подпишат за референдум за АЕЦ „Белене / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Депутати от БСП агитираха хората да се подпишат за референдум за АЕЦ „Белене"
54618
Депутати от БСП агитираха хората да се подпишат за референдум за АЕЦ „Белене"
  • Депутати от БСП агитираха хората да се подпишат за референдум за АЕЦ „Белене"

Депутати от левицата агитираха край парламента хората да се подпишат под искане за провеждане на референдум за съдбата на АЕЦ Белене. Мая Манолова, Ангел Найденов, Румен Овчаров и председателят на столичните социалисти Ана Янева призоваваха гражданите да се включат в инициативата.

„Самите управляващи, след като три години проповядват всякакви глупости по отношение на Белене – че няма да има пазар, че няма да има нужда от електроенергията, че ще бъде скъп, изведнъж се оказа, че същият проект, за който няма да има пазар в Белене, ще има пазар и ще бъде много евтин в Козлодуй. Как стават тези работи и коя е логиката", попита Румен Овчаров.

По думите му анализът на консултанта по проекта „Белене" HSBC показва категорично три много ясни неща: проектът има пазар за електроенергията; че без него и в България ще има дефицит на електроенергията около 2020 година; че цената на електроенергията от Белене е най-конкурентоспособна при всички възможни варианти на развитие на цените на тока на пазара в региона.