Депутат от БСП предлага лихвите по кредити да са обвързани с пазарен индекс
Депутат от БСП предлага лихвите по кредити да са обвързани с пазарен индекс / снимка: БГНЕС
Депутат от БСП предлага лихвите по кредити да са обвързани с пазарен индекс
68224
Депутат от БСП предлага лихвите по кредити да са обвързани с пазарен индекс
  • Депутат от БСП предлага лихвите по кредити да са обвързани с пазарен индекс

Лихвите по кредитите да се образуват на базата на пазарен индекс. Върху тази законоднателна промяна продължава да работи депутатът от БСП Румен Гечев. По думите му по този начин цената на заемите у нас ще се приближи до европейските нива и ще се образува по „по-пазарен начин".

По отношение на проблемите на хората, които не могат да изплатят ипотеката си, чрез законови текстове банките ще бъдат задължени да предлагат жилището за продан на пазарна цена, а не на подценена стойност.

След като от години се правят опити банките да изяснят начина, по който образуват лихвите по кредитите, депутатът от БСП Румен Гечев предлага обвързване с пазарен индекс.

"Един от вариантите, който е много вероятен, е банките да имат възможност да избират между индекса Либор, Юрибор и Софибор. По този начин аргументите на някои колеги от асоциацията и изпълнителни директори на банките, че видите ли, ако е Либор или Юрибор, това е относително далеч от българската кредитна действителност, тъй като при нас формирането на кредити е основно от собствени източници, казват те, но тогава идваме на Софибор. Така че в зависимост от това откъде осигурява кредитния ресурс една банка - дали от европейските пазари, дали от депозити в България, тя ще има свободата да избира Либор, Юрибор или Софибор. Но каквото и да избере, българският кредитополучател ще може да си следи в интернет движението на индекса, а няма да бъде както досега - този компонент на лихвата да се определя с решение на самата банка", коментира Гечев.

Очаква се скоро да бъде решен и проблемът с хората, които не могат вече да погасяват ипотечния си заем и се налага жилището им да бъде продадено. Гечев обеща "така да се каже да задължим банката да се опита да продаде жилището на тази цена първоначално, а не на друга цена, която да е далеч от пазарните".

Гечев бе категоричен, че след промените в законодателството правата на потребителите на кредити ще бъдат по-защитени, отколкото са в момента.