ДАНС: ЕРП-тата работят във вреда на обществения интерес
ДАНС: ЕРП-тата работят във вреда на обществения интерес / снимка: Sofia Photo Agency, архив
ДАНС: ЕРП-тата работят във вреда на обществения интерес
40085
ДАНС: ЕРП-тата работят във вреда на обществения интерес
  • ДАНС: ЕРП-тата работят във вреда на обществения интерес

„Във всички електроразпределителни дружества са установени практики във вреда на обществения интерес, насочени към максимизиране на печалбата за собствениците”. Този цитат от Годишния доклад на Държавна агенция „Национална сигурност” (ДАНС) за състоянието на националната сигурност за 2010 г. бе представен днес от лидера на ВМРО-НИЕ Петко Атанасов.

Според данните, изнесени в доклада, който е публичен, елекроразпределителните дружества (ЕРП) изпълняват формално ангажиментите си за инвестиции и подобряване на качеството на услугите.

От данните предоставени от Държавната агенция става ясно още, че ЕРП-тата основно използват договори за външни услуги, често на завишени цени, осчетоводяват неизвършени разходи и завишават показателите за загуби от кражби и неплатена консумирана енергия. По-големите разходи се използват за мотивиране на искане за увеличаване на цената на доставяната електроенергия. От друга страна некачественото изпълнение на договорените външни услуги създава рискове за електроразпределителната мрежа, се казва още в доклада на Държавната агенция.

Петко Атанасов припомни, че ВМРО-НИЕ сезира преди време Софийска градска прокуратура за същите нарушения, които са констатирани в доклада на ДАНС, но магистратите са отказали да назначат проверка. Той бе категоричен, че в понеделник ще бъде пуснат още един сигнал до прокуратурата, този път с доклада на Държавната агенция. Изпращаме и писмо до шефа на Държавното дружество за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) с искане да коментира докладът на ДАНС. Ако не получим отговор до 15-ти април, ще поискаме оставката на цялото ръководство, категоричен бе Атанасов.

Според него от 2005-та година насам българските правителства осигуряват чадър над ЕРП-тата. Макар че в началото на мандата си премиера Бойко Борисов обеща масови проверки на електроразпределителните дружества, това не се е случило и смея да твърдя, че в този мандат чадъра го държи той, каза още лидерът на воеводите.