Частните съдебни изпълнители: Правителството приело лобистка промяна, блокира събираемостта на дълговете
Частните съдебни изпълнители: Правителството приело лобистка промяна, блокира събираемостта на дълговете / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова

Промени в защита на монополни и корпоративни интереси прие правителството на заседанието си тази сряда, посочват от Камарата на частните съдебни изпълнители (КЧСИ) в съобщение до медиите.

Гласуваните изменения в Тарифата за таксите и разноските към Закона за частните съдебни изпълнители, с които отпада пропорционалната такса върху сумата, която длъжникът погаси в 14-дневен срок, е удар върху бързината и ефективността на изпълнителния процес, посочват от КЧСИ.

Стимулират се некоректните длъжници, нарушават се правата на кредиторите, но с нищо не се облекчава обикновения длъжник. Поправката ще навреди на българския бизнес и на цялата финансова система в страната, пише в съобщението.

„Повече от ясно е, че обикновените граждани нямат средства, за да погасяват дълговете си. Числата от нашата практика са красноречиви - от началото на кризата физическите лица, които плащат задълженията си в т.нар. срок за доброволно изпълнение, са приблизително 0,1%. От поправката спечелиха не затруднените финансово лица, а онези структури, които умишлено не плащат дълговете си, докато не бъдат осъдени”, е коментирал председателят на КЧСИ Валентина Иванова.

Решението, освен всичко, е и популистко, тъй като въпросната такса е символична на фона на всички останали дължими такси - на съда, адвокатските хонорари за делата пред съда, адвокатските хонорари за изпълнителното производство, простите такси на ЧСИ, добавят от Камарата.

Камарата на ЧСИ ще сезира незабавно след конституирането му служебното правителство с искане за отмяна, както и Европейската комисия.