Цените на тока в Европа ще се изравняват?
Цените на тока в Европа ще се изравняват? / netinfo

Тенденцията в Европа е към изравняване на цените на електроенергията в отделните страни. До 50 милиарда Евро инвестиции ще са нужни за изграждане на нови електроцентрали в Югоизточна Европа в периода до 2030 година за задоволяване на нарастващото потребление на ток. Това показва проучване на австрийската EVN в България, Румъния, Македония, Албания и Сърбия.

Високият икономически растеж определя тенденцията на силно повишаване на търсенето на електроенергия в страните от Югоизточна Европа. Според Паул Калуца, управител на австрийското дружество за търговия с енергия e&t , България и Румъния ще почувстват остра нужда от нови електроцентрали към 2015 година. Според анализа му , едновременно с изграждането на нови генериращи мощности в цяла Европа, трябва да се инвестира и в нови междусистемни връзки между отделните държави, за да се развие търговията с електроенергия.

В Европа е налице тенденция за образуване на свръхмонополи в енергетиката, които ще диктуват цените на тока на пазара, каза Калуца. Той цитира данни за сливанията в енергетиката, според които през 2006 енергоснабдяването е било най-активният бранш с транзакции от около 230 милиарда Евро – 2 пъти повече от 2005 година.