Цената на тока може да скочи с 30-40% при либерализацията на пазара
Цената на тока може да скочи с 30-40% при либерализацията на пазара / снимка: Guliver/Getty Images
Цената на тока може да скочи с 30-40% при либерализацията на пазара
71278
Цената на тока може да скочи с 30-40% при либерализацията на пазара
  • Цената на тока може да скочи с 30-40% при либерализацията на пазара

Електроенергийният системен оператор е принуден да ограничава производството на ток от възобновяемите източници, защото това е единственият възможен начин за балансиране на системата, категоричен е доц. Валентин Колев.

"Не може да бъде спрян единият хилядник в АЕЦ "Козлодуй". Единственото нещо, което са направили от Централното диспечерско управление на ЕСО, е, че са намалили мощността на единия блок и в момента, даже видях, че от сутринта е вдигната мощността със сто мегавата, значи от 2000 мегавата на 1700 мегавата. Очевидно, че не могат да бъдат спрени и централите с дългосрочни договори за изкупуване на електрическа енергия, защото това е абсолютна загуба. Там минимум един блок трябва да работи в единицата (бившият ТЕЦ Марица изток 1, сега "AES Гълъбово"), минимум един или два блока в ТЕЦ "Марица-изток 3" (понастоящем ТЕЦ "Контур-Глобал Марица-изток 3"). В "Марица изток 2" също не може да не работи, защото имат договори за свободния пазар", обясни специалистът.

Колев допълни още, че у нас потребителите плащат най-евтиния ток в целия Европейски съюз, но индустрията купува изключително скъпа енергия. "НЕК е в технически фалит. Защо стана това? Приходите в НЕК на базата на продадената електрическа енергия към крайните снабдители и към присъединените към мрежата високо напрежение потребители са от порядъка на 3,2 млрд. лв. Какъв е балансът? От 3,2 млрд. лв. грубо 1,9 млрд. отиват за около 30 процента от електрическата енергия, която постъпва към преносната мрежа", коментира той.

Това означава, че около 60 % от разходите на НЕК отиват за задължителното изкупуване на американските централи и възобновяемата енергия.

Останалите 70 процента се произвеждат от останалите централи - АЕЦ "Козлодуй", ТЕЦ "Марица-изток 2" и за тези държавни дружества, НЕК и ЕСО отиват 1,3 млрд. лв.

Експертът предупреди, че при пълната либерализация на пазара цената на тока ще скочи многократно, докато се намери нов баланс на системата.