Бързите кредити са порочен бизнес модел, твърди Емил Хърсев
Бързите кредити са порочен бизнес модел, твърди Емил Хърсев / снимка: Sofia Photo Agency, архив

При бързите кредити не става въпрос за измама, а за един изключително порочен бизнес модел, който се наложи и в България. Той не е измамен по съществото си, той е законен и това е по-лошото. За съжаление, ние нямаме среда, която да прави невъзможен този модел. Това коментира пред Нова телевизия финансистът Емил Хърсев.

По негови думи повечето от кредиторите са изключително ясни международни корпорации, при които „няма тъмно”. Проблемът обаче е, че те са „нечестни, некоректни и имат нужда от основен ремонт, за да не е възможно това живодерство на българските граждани”, посочи Хърсев.

Според него тези, които работят в този сегмент, имат своето право за това. Проблемно обаче било, че правилата в България не са предвидили възможността от навлизането на тези „живодери на българския финансов пазар”

Финансистът заяви, че според него това, което се опитват да направят в момента в Народното събрание - да ограничат лихвата, не е възможно.

„Финансовата култура на населението е това, което позволява да се сключват договори. Разумен човек не би ги сключил. Ние трябва да полагаме усилия самият народ да е осъзнат в това, което сключва като финансови сделки”, категоричен бе Емил Хърсев.