Българският износ може да пострада от ситуацията в Гърция според бизнеса
Българският износ може да пострада от ситуацията в Гърция според бизнеса / снимка: БГНЕС

Кризата в Гърция безспорно ще засегне България, коментира председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев. Изпълнителният председател на Българската стопанска камара Божидар Данев и Васил Велев изразиха общото си мнение, че от ситуацията в южната ни съседка е възможно да пострада българският износ. Данев напомни, че едно от основните пера в него е металургичната продукция.

Все още сме в началото на евентуална криза и по тази причина засега няма отказали се от почивката у нас гърци, коментира директорът на Института за анализи и оценки в
туризма Румен Драганов. Той обаче посочи, че при очакваното намаляване на плащанията в гръцката администрация и на пенсионерите, които са част от почиващите у нас, занапред може да има намаляване на пътуванията не само към България.

Юнкер: Все още остава възможността за сделка с Гърция

Всякакво оскъпяване на продукцията се отразява негативно върху туризма, коментира Драганов евентуално увеличаване на туристическия данък в Гърция като антикризисна
мярка. Затрудненията с разплащането чрез банки, както чрез кредитни карти, така и директните плащания на туроператори по отношение на предоставяне на туристически услуги от доставчици, които са на територията на Гърция, също влияе неблагоприятно на туризма.

Западната преса: Ако гърците гласуват с "да" на референдума, това ще е политическа смърт за Ципрас

Съветът "Носете повече пари" заради ограничението на банковите услуги в Гърция, е неправилен като цяло, защото досега учихме туристите да използват кредитни карти
и травъл чекове, и да не носят в себе си пари в брой, за да не стават лесна мишена за престъпния свят, заяви Драганов. Според него това затруднява както туристите, така и туроператори, които трябва да се разплащат единствено по банков път с гръцките си контрагенти.

„Банкова ваканция” в Гърция, банкоматите с лимит до 60 евро на ден

Въпреки това обаче не се наблюдава отлив на български туристи, които са избрали почивка в Гърция, каза Драганов. Българските туристи по принцип летуват в Северна Гърция, те традиционно носят пари в брой, защото са информирани, че гръцките ресторанти и хотели не приемат кредитни карти, коментира Драганов. В Гърция разплащането е с "бакалски сметки", ала "Балкантурист" от 70-те години и по тази причина за българите, които традиционно носят малки суми и отиват на краткосрочни почивки, няма да има затруднения. По думите му както заради ситуацията в Гърция, така и в Северна Африка, сега се отчита увеличен интерес от европейски туроператори към нови пазари, включително и в България. Това според експерта ще помогне за подобряването на параметъра "средна заетост" на легловата база в България. От друга страна след поевтиняването на еврото и след тази нощ българският туристически продукт става още по-конкурентоспособен, защото страната ни става по-изгодна за всички дестинации, които плащат в долари, английски лири, швейцарски франкове, японски йени и други валути. Това са и голяма част от извън европейските ни туристически пазари, допълни Драганов.

БНБ: Гръцката криза няма да засегне българската банкова система

Председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев отбеляза, че Гърция е петият ни търговски партньор по размер на търговията и износа от България.

Безспорно намаляването на възможностите на гръцката икономика ще се отрази и върху страната ни в негативен план, допълни той. По думите му бизнесът няма причини за голям оптимизъм и затова е необходимо да се предвидят съответните мерки. Възможно е да пострадат пера на износа като метали, ел. енергия, облекло и текстил, дървообработване, метални изделия и други.

Възможностите за работа на български граждани в Гърция също ще бъдат редуцирани.

Според Велев предложението на гръцката страна за данък върху транзакциите от България към Гърция, който влиза в сила наесен, допълнително ще затрудни българския износ и ще стопира възможностите за изнасяне на производства у нас. Един от изпреварващите ходове на българската държава би трябвало да е настояване за отмяна на това законодателство, което налага допълнително данъчно облагане на стоки, внасяни не само от България, но и от още няколко страни, защото то противоречи на всички европейски норми, допълни Божидар Данев.

 

Източник: БТА