Юнкер: Не може да се проявява национален егоизъм
Юнкер: Не може да се проявява национален егоизъм / снимки: БГНЕС

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер каза на гръцките гласоподаватели, че противопоставяне на предложенията на кредиторите за реформи на референдума, ще означава и отхвърляне на Европейския съюз.

Гарелов: Играе се сложен покер, в неделя гърците вероятно ще кажат „Не" на кредиторите

"Не", независимо от поставения въпрос, ще означава, че Гърция е казала "не" на Европа", каза той по време на пресконференция, цитиран от АФП. Това е едно от най-посещаваните от журналисти изявления на европейския лидер, съобщават световните медии.
В същото време той заяви, че възможността за постигане на споразумение с Гърция все още остава.

Юнкер Не може да се проявява национален егоизъм
netinfo

"Възможността за постигане на споразумение с Гърция все още остава, въпреки че този път времето е доста малко, става въпрос за минути и секунди", каза Юнкер, цитиран от агенция ТАСС.

"Ако народът на Гърция каже по време на референдума "да" на предложенията на кредиторите, институциите ще бъдат готови да продължат преговорите", каза още той, като допълни, че това би бил силен сигнал за Европа.

Гърция изрази съмнения в честността на Юнкер

Скоро след изявлението на Юнкер говорителят на гръцкият премиер Алексис Ципрас ГабриелСакеларидис изрази доброто желание "за едни искрени преговори".

В своето изказване Юнкер защити и предложенията на кредиторите, които по-рано Гърция отхвърли. "Това не е глупав спасителен пакет", каза той като добави, че прилагането му нямаше да доведе до съкращаване на заплатите и пенсиите.

„Сега след толкова много години, усилия, жертви и страдания, ние успяхме да обединим 28 държави членки в ЕС, това означава 19 национални валути и една единна валута. Бих искал в бъдеще да има повече държави членки в ЕС. Това е Европа. Европа, която се състои от взаимно разбирателство и уважение, Европа, в която да може да работим съвместно, без да има противоречие между националните интереси", заяви Юнкер в началото на изказването си.

Меркел: Преговори с Гърция може да има след референдума

Колкото и да са оправдани националните интереси, не може да съществува Европа на единна политическа воля. Не може да се проявява национален егоизъм, каза председателят на ЕК.

В Европа няма нито една демократична държава, която да е по-важна от друга демократична държава. Не може една държава да бъде срещу друга, заяви той.

Юнкер Не може да се проявява национален егоизъм
netinfo
„Особено натъжен съм от това, което видяхме в Европа в събота, вчера вечерта Европа претърпя друг сериозен удар. Добрата воля изчезна. Игричките надделяха над добрата воля. Аз се чувствам донякъде предаден, защото не бяха отчетени моите усилия и на много други, които полагахме. Никога не сме отправяли ултиматум, никога не сме изнудвали", каза още председателят на Европейската комисия.

Източник: БГНЕС