Българската енергетика – най-лошо регулирана
Българската енергетика – най-лошо регулирана / снимкa: Sofia Photo Agency, Надя Коцева

Регулаторната практика в България е твърде краткосрочна и не позволява планиране на инвестициите, което поставя страната на едно от последните места в Европа по този показател. Това посочват в анализ експертите на „Делойт България”, които изготвиха стратегията за създаване на Български енергиен холдинг.

Българският енергиен холдинг ще бъде създаден по европейския модел за окрупняване на дружества от този сектор. Такава компания вече е създадена в Полша, очаква се подобно обединение да бъде направено и в Румъния, каза министърът на икономиката Петър Димитров.

След като Българският енергиен холдинг бъде регистриран и започне работа, той ще е най-голямата енергийна компания в региона. В него ще бъдат включени миноритарни пакети от акции на Националната електрическа компания, „Булгаргаз”, АЕЦ „Козлодуй”, „Мини Марица Изток” и ТЕЦ „Марица Изток 2”.

Активите на дружеството ще бъдат 4 млрд. евро, прогнозните годишни приходи са изчислени на 1,8 млрд. евро, а първоначалната печалба е планирана да е 114 млн. евро.

Предстои по създаването на мегаенергийната компания да се произнесе Комисията за защита на конкуренцията, след което ще се задейства процедурата за регистрацията й. Мениджмънтът ще бъде избран чрез международен конкурс, правилата за провеждането му ще бъдат определени чрез консултантска компания, която ще бъде определена чрез обществена поръчка. Ръководството на холдинга ще получава възнаграждение, което ще е обвързано с постигнатите резултати.