Българите са най-неудовлетворените от живота европейци
Българите са най-неудовлетворените от живота европейци / ThinkStock/Getty Images

Повечето европейци изтъкват финансовото си състояние като най-голям източник на неудовлетворение, докато други считат, че биха могли да използват времето си по
друг начин, констатира анкета, цитирана от ДПА.

Поредното изследване за качеството на живота, проведено от статистическата служба ЕС "Евростат" потърси други инструменти, освен брутния вътрешен продукт /БВП/, за да измери колко добре се чувстват хората.

Българският парадокс - ние сме неудовлетворени, но щастливи

По скалата от 0 /тотално неудовлетворени/ до 10 /напълно удовлетворени/, европейските граждани оцениха средно с оценка 6 финансовото си състояние. Най-ниски показатели бяха констатирани в България, с 3.7, а най-високи в Дания и Швеция - 7.6. В разтърсваната от икономически трусове Гърция резултатът е 4.3.

Коя е най-щастливата страна?

Вторият източник на неудовлетворение сред европейските граждани бе свързван с използването на тяхното време, като средната стойност бе 6,7. В повечето страни респондентите определиха личните им взаимоотношения като най-висок източник на удовлетвореност.

Българите не били нещастни, обичали да се представят за такива

Хората в Дания, Швеция и Финландия оцениха общата си удовлетвореност от живота с 8, докато най-ниска тя бе в България - 4.8. За проучването са били анкетирани 366 650 души на възраст над 16 години. Те били запитани по редица въпроси относно колко са щастливи от работата си, от условията на живот, от социалното общуване и как уползотворяват времето си.

Българите и сърбите са най-нещастните хора в Европа

Освен 28-те държави-членки на ЕС в анкетата са били включени и Швейцария, Исландия, Норвегия и Сърбия.

Източник: БТА