България иска да въведе еврото до 2013 г.
България иска да въведе еврото до 2013 г. / netinfo

България иска да въведе еврото до 2013 година, а новото правителство си поставя за цел точно то да вкара страната в еврозоната, пише чешкият всекидневник "Лидове новини".

Вестникът цитира министъра на финансите Симеон Дянков, че ще поиска през ноември българската валута да бъде приета в Европейския обменен механизъм ERM-2. В този механизъм валутата на страните кандидатки трябва да остане поне две години преди приемането им в еврозоната, пояснява "Лидове новини". Българите до момента не можеха да влязат в ERM-2, защото през последните години инфлацията бе висока, а дефицитът по текущите сметки надминаваше 20 процента от брутния вътрешен продукт, отбелязва вестникът.

"Лидове новини" обаче се позовава и на агенция Ройтерс, която цитира дипломати, че друг проблем е голямата корупция и организираната престъпност, с които предишното правителство на социалистите не можа да се справи. България е най-бедната страна в Европейския съюз. Новото дясноцентристко правителство, което дойде на власт след изборите през юли, предприема стъпки към съдебно преследване на бивши високопоставени служители, които обвинява в получаване на подкупи.

Новите власти освен това искат да ограничат така наречената "сива икономика" и да обуздаят контрабандата, пише "Лидове новини". Вестникът цитира Дянков, че правителството е изпратило на Европейската комисия средносрочен фискален план и план за справяне с кризата. В тях има конкретни стъпки и срокове, които правителството ще следва. Новото правителство вече намали разходите, за да спре по-нататъшен растеж на бюджетния дефицит, посочва "Лидове новини".